Vozači bi trebalo da se spreme jer ih uskoro očekuje više nego dupliran trošak za izdavanje saobraćajnih dozvola.

Tako je predviđeno novim izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, nakon što prođe skupštinsku proceduru.

Naime, prema važećim propisima, građani koji zahtevaju izdavanje vozačke dozvole, dužni su da uplate osnovnu taksu u iznosu od 480 dinara, dok će prema novim odredbama plaćati čak 1.100 dinara.

Preciznije, vozači su do sada plaćali ukupni iznos od 760 dinara, jer je na osnovni iznos od 480 dinara već uračunata taksa za zahtev iz tarifnog broja koji se tiče saobraćajnih dozvola u iznosu od 280 dinara.

Isto važi i za izdavanje probne vozačke dozvole, za koju će građani morati da izdvoje 1.100 umesto dosadašnjih 480 dinara. Značajnije uvećan iznos građani će plaćati i za izdavanje duplikata nove ili probne vozačke dozvole, a to će ih umesto 980 sada koštati 1.570 dinara, prenosi Blic.

Nove odredbe neće drastično uticati na strance, jer svi oni koji žele da zamene stranu saobraćajnu dozvolu srpskom, izdvojiće tek 360 dinara više, umesto 8.510 ova taksa sada će iznositi 8.870.

Dobra vest je da se ova taksa za zahtev od 280 dinara neće menjati, a da sve nije toliko crno govori nam to, da se brišu sve važeće takse iz tarifnog dela 41, a koje se tiču izdavanja potvrda o privremenoj registraciji, izdavanje kartonskih tablica za privremeno označavanje vozila “Proba” i sl.

Ovaj akt trenutno je označen kao “zakon u proceduri”, što znači da će pošto ga narodni poslanici usvoje u parlamentu, stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenog glasniku.

1 KOMENTAR

  1. Tako je to u zemlji radikala. Vozila, mobilni telefoni i ostalo sto je u normalnim zemljama jelte normalno iz radikalskog ugla je luksuz…a neki koji nemaju pamcenje kao pile secaju se njihovih izuma iz devedesetih tipa svedski detektor kada su kao lovili ove sto imaju televizore a ne placaju pretplatu. Mozda je ovaj besmisleni narod i zasluzio ovakvu vlast.

KOMENTARIŠI