Foto: Pixabay // ilustracija

Od četvrtka, 1. jula, u Austriji stupa na snagu nova uredba kojom se reguliše ulazak u zemlju, a predviđa da se prilikom dolaska iz država sa manjim epidemiološkim rizikom, u koje spada i Srbija, mora posedovati dokaz o boravku u toj zemlji u poslednjih 10 dana.

To znači da putnik treba da uverljivo dokaže nadležnim vlastima da se poslednjih 10 dana pre putovanja boravio samo u zemlji sa niskim epidemiološkim rizikom.

Ukoliko to ne može da dokaže, Uredba predviđa da putnik u roku od 24 sata mora da se podvrgne kovid testiranju.

Ulazak iz zemalja sa novim sojevima, kao što su Velika Britanija, Brazil, Indija i Južna Afrika je zabranjena, izuzev ako se radi o austrijskim državljanima, ili licima sa boravkom u Austriji.

Oni će morati prilikom ulaska iz zemalja sa visokim rizikom da sa sobom imaju negativan kovid test, da se elektronski registruju, i stupe u desetodnevni karantin.

Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana od ulaska u zemlju posle negativnog testa.

Karantin ne važi za poslovna putovanja, ili putovanja od interesa po Austriju na primer iz oblasti kulture, sporta, i slično.

Osim Srbije, na listi zemalja niskog rizika su, između ostalih, i Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Severna Makedonija i Slovenija.

Za ulazak iz svih drugih država sveta važi obaveza elektronske registracije i karantina, kao i negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19.

Od ove mere izuzeti su prekogranični radnici, studenti i đaci, poseta iz porodičnih razloga.

Karantin se ne primenjuje i za osobe koje su u potpunosti imunizovane, a i za maloletnike do 12 godina ukoliko putuju u pratnji potpuno imunizovanog lica.

Što se dece do 12. godine života tiče važe isti preduslovi kao za odrasle sa kojima putuju.

Ukoliko se karantin primenjuje za odrasle to važi i za decu.

Novo u uredbi je da preduzeća koja prevoze putnike korisnike njihovih usluga moraju informisati od uslovima za ulazak u zemlju, kao i posledicama ukoliko prekrše pravila.

Za lica koja se nalaze u tranzitu ne važe mere iz nove uredbe.

KOMENTARIŠI