Novo saopštenje Ministarstva zdravlja: Nema zaraženih koronavirusom

Novo saopštenje Ministarstva zdravlja: Nema zaraženih koronavirusom

Foto: Pixabay // ilustracija

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Kako se još navodi, dana 28. februara, do 8.00 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog koronavirusa.

“Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva”, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s koronavirusom.

Informacije će biti objavljivane u 8.00 i 18.00 sati na posebnoj stranici covid19.rs .

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video-snimak sa informacijama za građane o novom koronavirusu.

Pozivaju putnike, da ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, a  dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa da se jave na broj 064/8945235.

Podsećaju da su simptomi bolesti – temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište.

Poručuju da je važna pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje koronavirusa.

KOMENTARIŠI