Novogodišnju izložbu ULIS-a u Požarevcu posetila deca iz PU “Ljubica Vrebalov”

Novogodišnju izložbu ULIS-a u Požarevcu posetila deca iz PU “Ljubica Vrebalov”

U ponedeljak, 14.01.2019. godine u jutarnjim časovima, izložbu su, sa svojim vaspitačicama posetili najmlađi učesnici koji su zainteresovano pratili reči kustosa

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu u toku je „NOVOGODIŠNjA IZLOŽBA“ ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ gde su pored radova članova izloženi i radovi dece iz vrtića „Leptirić“ i „Duško Radović“.

Na kreativnoj radionici održanoj 17. decembra, u prostorijama vrtića Leptirić, Biljana Milosavljević Pićurić i Slađa Milovanović pružile su deci iskrenu podršku, kvalitetan i metodološki ispravan podsticaj. Takođe, predškolci vrtića Duško Radović iskazali su svoje zimske impresije kroz oslikavanje kompakt diskova i obrađenih drvenih oblica. Radom na novim materijalima, u drugačijim tehnikama mali kreativci zakoračili su svet umetnosti.

Foto: ULIS M.P. Barili

U likovnoj kritici o izložbi u katalogu, Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, Master istoričar, Dipl. istoričar umetnosti obratila se sledećim tekstom: „Izložena dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ u vreme novogodišnjih praznika nisu samo šarenoliko oslikavanje svečanih trenutaka i euforije, već dublji prikaz lične i kolektivne stvarnosti. Na ovim delima predstavljeni su svi pozitivni rezultati, razočarenja, nadanja i želje. Implicitno ukomponovana, u zavisnosti od raspoloženja posmatrača, šalju vedre ili groteskne poruke. Ova dela predstavljaju kolaž emocija i stvarnosti. Gledalac može videti raznolikost kreativne palete članova udruženja. Klasični realizam koegzistira sa naivnom umetnošću, pejzaž sa mrtvom prirodom, portret sa apstrakcijom. Iz nejednakosti stilova i tehnika rađa se jednakost želje za lepotom. Zadržati trenutak i oslikati misao znači predstaviti težinu i lagodnost života. Kolektivna izložba umetnika različitih generacija i afiniteta ima za cilj da sumiranjem i sagledavanjem globalne svesti pronađe prave vrednosti od kojih zavisi sreća. Umetnici i posmatrači su u kontinuiranoj interakciji i utiču jedni na druge. Dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ predstavljaju „umetnost ispravnog željenja“, jer kod posmatrača uklanjaju rezignaciju i potiskivanje sopstvene svesti i vraćaju ga urođenom osećanju stvarnosti, njegovim željama, snovima i vizijama. Svojim inicijalno metaforičnim prikazima umetnici su pokušali da „korisnicima dela“ kanališu put do sreće. Da li su u tome uspeli zavisi samo od dubine pogleda posmatrača.“

U ponedeljak, 14.01.2019. godine u jutarnjim časovima, izložbu su, sa svojim vaspitačicama posetili najmlađi učesnici koji su zainteresovano pratili reči kustosa. Atmosferu su upotpunili zvuci flaute Stepanović Emilije, učenice petog razreda osnovne škole „Dositej Obradović“ i trećeg razreda Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ Požarevac. Nakon obilaska, predstavnici ULIS-a su deci podelili umetničke radove u vidu minijatura i ručno rađenih jelkica koje nose simbol još jednog proslavljanja Nove godine.

Foto: ULIS M.P. Barili

“Ovo je još jedan stepenik u uspešnoj saradnji likovnih stvaralaca i vrtića koji želimo da proširimo. Ovom prilikom šaljemo poruku koliko je važno podstaći i podržati kreativnost od detinjstva, koja se nalazi ne samo u umetničkim delima nego i u svakodnevnim detaljiima, načinu življenja. Talenat je samo jedan segment a trud i ljubav imaju mnogo veći udeo u kreiranju životne slike zato deci u ruke dajmo olovke i četkice – tako nikada neće biti sami”, navodi se u saopštenju ULIS-a M.P. Barili.

Trajanje izložbe je produženo do 22.01.2019.

KOMENTARIŠI