Obeležavanje Dana rudara u nedelju u Kostolcu

Obeležavanje Dana rudara u nedelju u Kostolcu

Foto: Urban City / B.P.

Dan rudara u Srbiji se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, dan kada je izbio štrajk u Senjskom rudniku.

Rudari Srbije su se toga dana prvi put organizovano i uspešno suprostavili svojim poslodavcima radi zaštite svojih prava, zahtevajući veću bezbednost na poslu i veće plate. Nakon Drugog svetskog rata 6. avgust je zvanično proglašen Danom rudara Srbije i otada se slavi u svim rudarskim mestima.

U Kostolcu se Dan rudara obeležava manifestacijom „Kostolački kotlić“, u organizaciji Gradske opštine Kostolac i Centra za kulturu „Kostolac“, a uz podršku sindikata kopova Kostolac, sindikata TE Kostolac, Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“, picerije „Galija“ i restorana „Dunavski dragulj“. Takođe u Starom Kostolcu, na Majdanu polažu se venci gde je započeta istorija rudarstva u Starom Kostolcu pre 153 godine.

U jutarnjim časovima, u nedelju 6. avgusta 2023. godine, na terenima za mali fudbal, iza sportske hale, biće održan memorijalni turnir „Miomir Cvijić Rus“, a na plaži „Topoljar“, u popodnevnim časovima biće održani etno sajam hrane i pića i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Tokom dana prodavaće se lutrija, sa vrednim nagradama, a za dobru atmosferu pobrinuće se bend „Noć do podne“.

Proglašenje pobednika zakazano je za 20:00, a koncert Nikole Rokvića i vatromet počinju od 21:00. Posetioci mogu da pogledaju i poster izložbu „Dan rudara“, koja će biti postavljena na panoima, na ulazu u SRC „Topoljar“.

KOMENTARIŠI