Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Požarevcu

Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Požarevcu

Polaganjem venaca na spomen kosturnice Borcima Crvene armije i Poginulim rodoljubima, u Požarevcu je obeležen Dan pobede.

Zbog epidemije koronavirusa ovogodišnji Dan pobede u Požarevcu obeležen je skromno uz polaganje venaca na spomenike koji se nalaze na prostoru spomen parka Čačalica.

Vence su položili predstavnici Grada Požarevca, vojske, policije, ambasade Ruske federacije, Braničevskog okruga, Gradske opštine Kostolac, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i druge organizacije.

Ove godine spomen kosturnica poginulim borcima Crvene armije je rekonstruisana, radove za rekonstrukciju je donirala ruska firma IDC. Ovi radovi su izvedeni na inicijativu Ruske federacije povodom 75. godina od pobede nad fašizmom, inače rekonstruisani su i drugi spomenici po Srbiji koji su vezani za ruske borce. Pored spomen kosturnice, kompletno su uređene i sve staze, uključujući i deo šetališta od spomen ploče stradalim Jevrejima do borove šume iznad ruskog obeležja, kao i staza do biste sovjetskog vojskovođe Georgija Žukova.

KOMENTARIŠI