Dan savezničke i srpske pobede u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, od 2012. godine u Srbiji se proslavlja kao državni praznik – „Dan primirja u Prvom svetskom ratu” – spomen na nevino stradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“.

Foto: Urban City

Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

Foto: Urban City

Na strani država pobednica našla se i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine.

Foto: Urban City

Dan primirja se na ovaj dan obeležava i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji i na Novom Zelandu.

Foto: Urban City

U Požarevcu je Dan primirja obeležen jedan dan ranije zbog centralne manifestacije koja se održava u subotu, 11. novembra u Beogradu.

Foto: Urban City

Danas u 11 časova organizovan je prijem u svečanom salonu Gradskog zdanja povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a goste su primili predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom grada Požarevca Banetom Spasovićem.

Foto: Urban City

Na samom početku svečanosti himnu Srbije “Bože pravde” izveo je Gradski hor “Barili”.

Foto: Urban City

Potom su se prisutnima obratili gradonačelnik našeg grada Bane Spasović, kao i predsednik Udruženja potomaka ratnika u Prvom Svetskom ratu Slavoljub Stojadinović, njihovo obraćanje preslušajte u celosti:

Po završetku prijema u svečanim salonima položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu.

 

KOMENTARIŠI