Foto: Biblioteka Kostolac

U Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u petak 15. decembra 2023. godine održana je manifestacija „Čajanka sa knjigom“ u okviru koje je proslavljen jubilej Biblioteke u Kostolcu, 70 godina od osnivanja.

ČAJANKA SA KNjIGOM ili literarno druženje zavičajnih pisaca je zapravo nastavak tradicije koja je pre dosta godina, pokrenuta u kostolačkoj biblioteci, ali koja je obnovljena pre sedam godina. Datum održavanja Čajanke je simboličan – 15. decembra se još od 2005. godine, širom sveta proslavlja Međunarodni dan čaja, ali je na taj dan, daleke 1953. godine, počela sa radom Biblioteka u Kostolcu. Obnavljanje ove lepe radionice, koja je prerasla u tradicionalnu manifestaciju, ima za cilj da se zavičajnim piscima pruži prilika da predstave svoje stvaralaštvo jedni drugima.

Čajanka se održava u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, Ogranka Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac i Centra za kulturu “Kostolac”, podržana od strane Gradske opštine Kostolac.

Na početku manifestacije, prisutnima su se obratili: Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, Renata Minić, rukovodilac Ogranka u Kostolcu, Rajko Pejović, predstavnik Gradske uprave u Kostolcu, sveštenik Dejan Lazarov, protojerej Crkve Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu i Dragan Nikolić, direktor Centra za kulturu „Kostolac“. Svoje pesme i priče čitali su: Slavica Pejović, književnica i nekadašnji rukovodilac Ogranka u Kostolcu, Vojkan Ivković, koji je tom prilikom poklonio biblioteci vredne postere iz svoje arhive, Zoran Stojićević Rikardo, Oliver Stokić, Siniša Radinović, Radmila Stojadinović, Ljubisav Grujić Gruja, Dragan Žuržević, Dragan Radosavljević i Branko Andrejić. Moderator večeri bila je Marija Kopun, knjižničar.

Tokom večeri prikazan je film „Biblioteka u Kostolcu: 1953-2023“, čije su autorke Renata Minić, Nevena Vuksanović i Marija Kopun.

Posluženje za Čajanku spremile su članice Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ iz Kostolca.

KOMENTARIŠI