Obeležen Međunarodni dan Roma u Požarevcu

Obeležen Međunarodni dan Roma u Požarevcu

Program manifestacije je održan u prostorijama Romskog edukativnog centra uz bogat kulturno-umetnički program, sa akcentom na romsku kulturu i tradiciju

Savet Roma za Međunarodnu saradnju i Udruženje Roma Braničevskog okruga 5. Aprila su obeležili Međunarodni dan Roma.

Program manifestacije je održan u prostorijama Romskog edukativnog centra uz bogat kulturno-umetnički program, sa akcentom na romsku kulturu i tradiciju. U okviru programa obratio se predsednik Međunarodnog saveta Roma Miroslav Veljković sa željom da će se truditi da u budećem periodu  obezbedi bolje mogućnosti i još više poboljša uslove za život i rad Roma.

Pored predsednika Veljkovića, obratio se i zamenik gradonačlnika Saša Pavlović. Program su posebno obogatili svojim nastupom vrtić ’’Lane’’ predškolske ustanove Ljubica Vrebalov, hor ’’Barili’’, škola za muzičke talente iz Ćuprije i baletski studio ’’Amadeus’’.  Među istaknutim zvanicama, pored  predstavnika ministarstava, ambasadora, organizacija i preduzeća izuzetna čast je bila ugostiti  Atašea ambasade Indije Ishwar Dass i prvog sekretara OEBS misije Zuzana Pavlikova.

Nakon programa gosti su imali priliku da prisustvuju svečanom otvaranju novih prostorija Biznis Inkubatora ’’POSTART’’, koji su otvorili zamenik gradonačelnika Saša Pavlović i predsednik Međunarodnog saveta Roma Srbije Miroslav Veljković, a nešto više o samom Biznis Inkubatoru govorio je Nenade Gavran- menadžer projketa i osnivač POSTART-a.

Nove prostorije su finansirane projektom ’’Improving employability of Roma in the region of Branicevo’’ koji zajednički implementira URBO i POSTART, koje finansira Republika Nemačka. Ovaj projekat pruža podršku pri zapošljavanju u vidu grantova, biznis treninge, sertifikovane stručne obuke u saradnji sa akreditovanim institucijama, podršku i mentorstvo za osnivanje novih preduzeća i još mnogo toga što bi pomoglo marginalizovanim grupama da izađu iz siromaštva.

Romska nacionalna zajednica je najugroženija manjinska zajednica u Srbiji. Za unapređenje njenog položaja, kao i potpune uključenosti u društveni, ekonomnski, kulturni i politički život, potrebna su sistemska rešenja koja će Romima omogućiti efikasniji pristup u oblastima u kojima su najugroženiji.

KOMENTARIŠI