Obeleženo 130 godina Osnovne škole Vuk Karadžić u Požarevcu

Obeleženo 130 godina Osnovne škole Vuk Karadžić u Požarevcu

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Požarevcu danas je proslavila 130 godina postojanja i uspešnog rada

U prostorijama Centra za kulturu organizovana je Svečana akademija, gde su u prisustvu brojnih zvanica, nastavnicima i prijateljima škole uručene zahvalnice.

Lidija Ristić, direktorka škole govorila je o značajnim aktivnostima i investicionim ulaganjima realizovanih u ovoj školskoj godini.

“Životi svih ljudi su prolazni, ali nečija imena postaju besmrtna, a njihova dela večna i trajna. Delo i rad Vuka Karadžića ostaju i dalje neiscrpan izvor našeg nacionalnog bogatstva. On je podigao temelje srpske kulture i pismenosti, a mi smo ti koji moramo da podignemo zidove znanja, umenja i veština budućih generacija. Noseći ime ovog velikog srpskog književnika mi nastojimo da obrazovanje i rad temeljimo na istinskim postulatima ovog reformatora i patriote. Zagledani u budućnost, oslanjamo se na prošlost, učeći od najboljih”, istakla je direktorka Ristić.

Ispred lokalne samouprave obratio se zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da je lokalna samouprava u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Republike Srbije u ovoj godini uložila preko 200 miliona dinara u obrazovne ustanove ali da će se taj trend ulaganja nastaviti i u narednom periodu:

„Čitajući o istorijatu škole, uviđamo da je borba za bolje uslove rada u njoj prati više od veka i da je to posao koji nikada ne prestaje. Zgrade napada zub vremena, nastavna sredstva zastarevaju, nastava se modernizuje ali znanje ostaje večita potreba.

Kako bi prenošenje znanja bilo što efikasnije, zadatak nas, iz lokalne samouprave je da se borimo da školska infrastruktura bude stalno bolja.

Želja nam je da sjajni umovi pod ovim krovom, kako nastavnički tako i učenički, primaju i prenose znanje u ambijentu dostojnim 21. veka. Zapravo, u lokalnoj samoupravi ostvarenje tog cilja nismo započeli sa pozicije želje, već vrhunskog imperativa shvatajući da je kvalitetno osnovno obrazovanje glavni preduslov za sve ostale nivoe obrazovanja.

U prošloj godini izdvojeno je preko 3 miliona dinara za rekonstrukciju elektroinstalacije kao i za elaborat o energetskoj efikasnosti područnog odeljenja u Zabeli, koji će ove godine zablistati posebnim sjajem. Naime, odličnom saradnjom Grada Požarevca i Kanelarije za upravljanjem javnim ulaganjima uspeli smo da zajedno obezbedimo 30 miliona dinara za izdvojeno odeljenje u Zabeli, čime će konačno tamošnji đaci dobiti adekvatne prostorije za sticanje znanja.

Dakle, nije nam fokus samo na centralne školske objekte koji se nalaze u gradskom jezgru, već u skladu sa idejom vodiljom ove lokalne samouprave, radimo na tome da svako u svim delovima Grada Požarevca ima podjednake uslove za život i rad, u ovom slučaju obrazovanje.

Pored kapitalnih ulaganja, imamo i mnogo stavki tekućih ulaganja koja ne želim posebno da ističem jer ona moraju da se podrazumevaju a ne da njima “mašemo“ kao nekim posebnim dostignućem i uspehom lokalne samouprave.

Ono čime želimo da „mašemo“, posebno ističemo i ponosimo se, su vaši učenici, dragi i uvaženi nastavnici Osnovne škole Vuk Karadžić.“

Između ostalih dobitnika zahvalnica našli su se i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i Gradska uprava.

KOMENTARIŠI