Nakon napada Turaka na Kalemegdansku tvrđavu 1862. godine, najviše je stradao deo grada Savamala. Srpske vlasti su nakon toga prebacili Savamalsku polugimnaziju u Požarevac, u kome je prvo obrazovanje sticao knez Mihailo Obrenović. Opširnije o istorijatu Požarevačke gimnazije pročitajte u našoj prethodnoj vesti OVDE.

Foto: Urban City

Podsećamo da od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

Foto: Urban City

Na svečanosti koja je održana u svečanoj sali prisustvovali su mnogi poznati Požarevljani, predstavnici vlasti, ali i svi zaposleni, kao i bivši radnici Požarevačke gimnazije koji su zajedno sa učenicima doprineli da na svečani način bude obeleženo 155 godina od osnivanje Gimnazije u Požarevcu.

Foto: Urban City

Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije nije krila oduševljenje zbog prepune svečane sale škole, koja je bila i premala da primi sve goste na svečanosti povodom Dana škole. Direktorka je zahvalila predstavnicima Gradske vlasti na podršci, ali i svim radnicima škole, bilo da su u pitanju profesori, radnici u računovodstvu, ili “tetkice” koji su svi zajedno, naročito u prethodnih godinu dana doprineli da Požarevačka gimnazija izgleda kako joj to i priliči. Po završetku obraćanja, dodeljene su i zahvalnice gotovo svim radnicima škole.

Foto: Urban City

Na svečanosti se prisutnima obratio i Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca koji se osvrnuo na istorijat škole, ali i velikane koji su pohađali Požarevačku gimnaziju. Gradonačelnik je podsetio da je u zgradu škole uloženo dosta sredstava, počevši od fasade (14 miliona dinara), stolarije (8 miliona dinara), nabavka računara (1,2 miliona dinara). U planu je i nadogradnja škole koja bi pre svega doprinela da se nastava u školi obavlja u jednoj smeni.

Opširnije ovde:

Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City

POVEZANE VESTI:

155 godina Požarevačke gimnazije – Osnovana na današnji dan 24. septembra 1862.

 

KOMENTARIŠI