Obeleženo 155 godina Požarevačke gimnazije | foto | audio |

Obeleženo 155 godina Požarevačke gimnazije | foto | audio |

Danas, 25. septembra u svečanoj sali Požarevačke gimnazije obeleženo je 155 godina škole

Nakon napada Turaka na Kalemegdansku tvrđavu 1862. godine, najviše je stradao deo grada Savamala. Srpske vlasti su nakon toga prebacili Savamalsku polugimnaziju u Požarevac, u kome je prvo obrazovanje sticao knez Mihailo Obrenović. Opširnije o istorijatu Požarevačke gimnazije pročitajte u našoj prethodnoj vesti OVDE.

Foto: Urban City

Podsećamo da od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

Foto: Urban City

Na svečanosti koja je održana u svečanoj sali prisustvovali su mnogi poznati Požarevljani, predstavnici vlasti, ali i svi zaposleni, kao i bivši radnici Požarevačke gimnazije koji su zajedno sa učenicima doprineli da na svečani način bude obeleženo 155 godina od osnivanje Gimnazije u Požarevcu.

Foto: Urban City

Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije nije krila oduševljenje zbog prepune svečane sale škole, koja je bila i premala da primi sve goste na svečanosti povodom Dana škole. Direktorka je zahvalila predstavnicima Gradske vlasti na podršci, ali i svim radnicima škole, bilo da su u pitanju profesori, radnici u računovodstvu, ili “tetkice” koji su svi zajedno, naročito u prethodnih godinu dana doprineli da Požarevačka gimnazija izgleda kako joj to i priliči. Po završetku obraćanja, dodeljene su i zahvalnice gotovo svim radnicima škole.

Foto: Urban City

Na svečanosti se prisutnima obratio i Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca koji se osvrnuo na istorijat škole, ali i velikane koji su pohađali Požarevačku gimnaziju. Gradonačelnik je podsetio da je u zgradu škole uloženo dosta sredstava, počevši od fasade (14 miliona dinara), stolarije (8 miliona dinara), nabavka računara (1,2 miliona dinara). U planu je i nadogradnja škole koja bi pre svega doprinela da se nastava u školi obavlja u jednoj smeni.

Opširnije ovde:

https://soundcloud.com/urban-city-radio/155-godina-pozarevacke-gimnazije-25092017

Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City
Foto: Urban City

POVEZANE VESTI:

155 godina Požarevačke gimnazije – Osnovana na današnji dan 24. septembra 1862.

 

KOMENTARIŠI