Obeleženo 24 godine od pogibije generala Ljubiše Veličkovića

Obeleženo 24 godine od pogibije generala Ljubiše Veličkovića

Foto: Urban City // A.K. // arhiva

U četvrtak, 1. juna u Crljencu je obeleženo 24 godine od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane generala Ljubiše Veličkovića u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Povodom godišnjice pogibije, položeni su venci na njegov grob u Crljencu, njegovom rodnom mestu.

Vence je položilo opštinsko rukovodstvo opštine Malo Crniće, na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, pripadnici Vojske Srbije, MUP-a, kao i porodica i mnogobrojni prijatelji.

Niste generale uzalud stradali, niste generale otišli neprimetno, niste uzalud položili svoj život na braniku svoje otadžbine, već ste samo postali još jedan heroj ove napaćene zemlje, još jedan cvet u ogromnoj bašti junačkih sinova zemlje Srbije. Svaki će prvi jun biti tužan dan za sve nas, ali će vaše junačko delo ostati da živi i traje jer ste i dalje među nama, niste nas ostavili i otišli bilo gde, otišli ste jedino u legendu o kojoj će se dugo, još dugo pričati, naglasio je u svom obraćanju Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće.

Antonijević je po polaganju venaca pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast poginulom generalu.

Ljubiša Veličković rođen je 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

KOMENTARIŠI