Obeleženo 288 godina OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu

Obeleženo 288 godina OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu

Foto: Urban City / I.P.

Svečanom akademijom u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac obeleženo je 288 godina rada OŠ “Dositej Obradović”.

Ovom prilikom prisutnima se obratila direktorka škole Ivana Joksimović koja je podsetila na rezultate koje je ostvarila ova obrazovna ustanova u prethodnom periodu, koji je bio pun izazova zbog epidemije izazvane korona virusom.

Ispred lokalne samouprave na svečanosti se obratio predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je istakao da to što nose ime velikog reformatora i prosvetitelja Dositeja Obradovića je sasvim zasluženo:

„To je zato što se i vi i vaši prethodnici svakim školskim danom i školskom godinom trudite da posejete seme postojećeg znanja, i probudite radoznalost za novim. Da u tome uspevate, dokaz su vaši učenici i njihovi rezultati na mnogobrojnim školskim takmičenjima. Pokazatelj da je to znanje kasnije i primenjeno su sjajne karijere onih koji su nekada sedeli u vašim klupama.  Sve je počelo davne 1733. godine kada je učitelj Pavle Mešter zajedno sa 30 učenika započeo uzvišeni posao prenošenja znanja mladim umovima. Kroz vašu zanimljivu i uzbudljivu istoriju bili ste osnovna, zatim učiteljska škola, pa i viša gimnazija. Kako god vas zvali, misija vam je bila ista i nije se mnogo menjala već gotovo tri veka”, rekao je između ostalog Mijatović.

Na akademiji su nagrađeni prosvetni radnici za ostvarene rezultate, zaslužne organizacije i pojedinci kao i Grad Požarevac.

KOMENTARIŠI