Obezbeđen još jedan lek za lečenje kovida

Obezbeđen još jedan lek za lečenje kovida

Foto: Pixabay // ilustracije

Srbija je obezbedila lek sotrovimab koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika, izjavila je za “Tanjug” direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić je istakla da je reč o leku velike efikasnosti i bezbednosti koji je obezbedio predsednik Aleksandar Vučić.

“Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost”, objasnila je Radojević Škodrić.

Dodala je da se lek nalazi na listi lekova koje preporučije Svetska zdravstvena organizacija, i u američkom je protokolu za lečenje.

Istakla je da je taj lek iz grupe neutrališućih antitela, u koju spadaju i regeneron i bamvabivinab koji je obezbeđen pre par meseci.

Potpisan ugovor i za molnopiravir

Direktorka RFZO je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kompanijom za najnoviji lek molnopiravir kojim je trenutno zaokupirana svetska i domaća stručna javnost.

“Lek je u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod amerčke a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek pored Amerike”, rekla je ona.

Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količina leka.

“Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane”, rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da se pregovara i sa Fajzerom za lek koji je u kliničkoj studiji pokazao visoke rezultate.

“Čim se završi klinička studija biće dostupno potpisivanje ugovora”, rekla je ona.

“Srbija među prvima dobija lekove i najnovije terapijske opcije”

Direktorka RFZO ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove i najnovije terapijske opcije među prvima, od početka korone.

“Ali ne može nijedan lek da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i razvoj dalji bolesti, dok je lek dostupan za lečenje. U Srbiji imamo sve lekove, za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo, da se razbolimo dobijemo lek i da se lečimo kada vakcinacijom možemo da to da sprečimo”, rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da ukoliko ne postignemo kolektivni imunitet svi lekovi koje imamo nam neće pomoći.

“Oni pomažu ukoliko maksimalnom vakcinacijom postignemo kolektivni imunitet, a onda sporadično, pojedinačno kada dođe do razboljevanja imamo sve terapijske opcije”, rekla je ona.

Direktor RFZO je rekla da struka određuje kada se koji lek kod koga primenjuje.

“Za sve faze bolesti i sve grupe pacijenata imamo lekove za kovid, kao i za redovno zdravstvo raspolažemo svim lekovima. Sada obezbeđujemo količine za celu 2022. godinu a to postižemo tako što Srbija ima dobre poslovne i političke odnose”, navela je Radojević Škodrić.

Dodala je da je zahvaljujući takvim odnosima i redovnom plaćanju Srbija među retkim zemljama kojima su dostupne i redovne, i najnovije terapijske opcije, pre drugih zemalja.

KOMENTARIŠI