U okviru Srpsko – ruskih komemorativnih svečanosti povodom 15. oktobra, Dana oslobođenja Požarevca na Čačalici se kod Spomenika streljanim rodoljubima obratio Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

On je u svom govoru istakao da je učešće ruskih vojnika i jedinica u borbama i zajedničke pobede nad Nemcima i Bugarima u Prvom svetskom ratu, a posebno zajedničke borbe za oslobođenje Srbije u Drugom svetskom ratu, samo nas još više vežu i pokazuju svu bliskost naših naroda. –Srbi su mnogo puta u svojoj istoriji bili prinuđeni da brane ili osvajaju svoju slobodu. Dešavalo se tada nekoliko ratova i Srbija je bukvalno išla iz rata u rat, suočena sa velikim gubicima i finansijskim problemima, dodao je. -Ipak, pobedila je u Srpsko – turskom ratu, oba balkanska rata, Prvom i Drugom svetskom ratu. U ovim srpskim borbama Srbija je imala i odane saveznike među kojima je uvek bila i Rusija. Ono što je uradila Rusija tokom istorije nedvosmisleno pokazuje koliko pravoslavni slovenski ruski narod poštuje i ceni Srbe, istakao je Kapor.

-U ovom kraju streljano je oko 3.000 simpatizera NOP-a i zarobljenih partizana. Svi oni koji leže ovde, kao i 441 ruski vojnik, i svi oni koji su zajednički poginuli na drugim stratištima, zaslužuju da im danas, ali i ubuduće odamo počast i kažemo hvala za ovu slobodu koju živimo. Danas Srbija ide napred uzdignute glave vodeći nove bitke sa pandemijom, ekonomskim problemima, belom kugom, ali pre svega borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta. Pomoć koju nam pružaju bratski beloruski i ruski narodi u tom smislu za nas je neprocenjiv. Čuvajući uspomenu na žrtve i stradanja, kako na ovom mestu, tako i na drugim poprištima, srpski i ruski narod sa posebnim pijetetom se sećaju tragično stradalih, zaključio je Miodrag Kapor.

POVEZANE VESTI:

Požarevac proslavio Dan oslobođenja

KOMENTARIŠI