Požarevac proslavio Dan oslobođenja

Požarevac proslavio Dan oslobođenja

Foto: Urban City / B.P.

Danas, 15. oktobra Grad Požarevac slavi Dan oslobođenja od okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu. Državni sеkrеtar Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor prеdvodio je državnu cеrеmoniju u okviru Spomеn-komplеksa „Čačalica“ u Požarеvcu posvеćеnu odavanju počasti borcima i civilima stradalim u Drugom svеtskom ratu.

Dan oslobođenja Požarevca, 15. oktobar, koji se odigrao istog datuma nakon Prvog i Drugog svetskog rata, svečano se obeležava uz prisustvo funkcionera lokalne samouprave, gostiju iz inostranstva, političkog vrha Republike, predstavnika vojske, policije, crkve i javnog života.

Spomenik poginulim borcima Crvene armije, Foto: Urban City / B.P.

Tradicionalno venci su položeni na Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918 u Kosovskoj ulici, u Spomen parku “Čačalica”, na Spomenik poginulim borcima Crvene armije i na Spomenik streljanim rodoljubima.

Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918, Foto: Urban City / B.P.

Po polaganju venaca u Centru za kulturu organizovana je Svečana akademija na kojoj su uručene nagrade u neto iznosu od po 58.800,00 dinara i povelje o nagradi, povelja i plakete Grada Požarevca. Na današnjoj svečanosti povodom dana oslobođenja Požarevca izveden je i klavirski program „Na krilima slobode“. Internacionalno poznata srpska pijanistiknja Antonina Tea Sala interpretirala je dela J.S.Baha, F. Šopena i S. Rahmanjinova. Umetnica koja je snimala za RTS, RAI, Radio Francusku, Radio Monte Karlo i druge, i koja je imala preko 200 nastupa i humanitarnih koncerata, uveličaće svojom inspiracijom svečanost u Pošarevcu. A da ona tu nije bila slučajno, govori i to što kao jedan od najboljih naših muzičara, predstavlja Srbiju u Evropi na jedinstven način.

Ove godine povodom Dana oslobođenja Grada Požarevca, nagrade Grada Požarevca u neto iznosu od po 58.800,00 dinara i povelje o nagradi dodeljene su Vučićević Draganu, predsedniku Višeg suda u Požarevcu, Gošev Živku, kulturnom radniku iz Požarevca i Stanojević Periši, profesoru klarineta u penziji iz Požarevca. Povelja Grada Požarevca dodeljena je Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Požarevcu.

Koncerta u centru grada kao kao što je to bila tradicija do pre dve godine neće biti najverovatnije zbog aktuelne epidemiološke situacije sa koronavirusom.

Spomenik poginulim borcima Crvene armije na Čačalici

Simbolično je 1967. godine ovde zasađena 441 bela breza doneta iz Podmoskovlja u Rusiji.

Foto: Urban City / B.P.

Ispred i nad samom kosturnicom se nalazi crvena aleja gde su Gorani zasadili crvene ruže koje simbolično prikazuju prolivenu krv za slobodu i bolju budućnost.

KOMENTARIŠI