Svi đaci i dalje u klupama od ponedeljka u Braničevskom okrugu

Svi đaci i dalje u klupama od ponedeljka u Braničevskom okrugu

Ministarstvo prosvete saopštilo je da od ponedeljka počinje da se primenjuje kombinovani model nastave u srednjim školama. U pitanju su tri lokalne samouprave.

“Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 18. oktobra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja i Šabac”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi u objavi za medije, drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U Braničevskom okrugu sve škole primenjivaće prvi model nastave.

“Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.
U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama”, stoji u saopštenju.

“Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema ‘Servis javnog zdravlja’ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje ‘Milan Jovanović Batut’ u nedelji od 7. oktobra do 13. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3.442 (0.45 odsto) obolelih”, dodaje se.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 63 (0.16 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

“Ukupno je 909 (2.31 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 132 (0.33 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana”, ističe se u saopštenju tog ministarstva.

KOMENTARIŠI