Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava dan kada je Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio.

Na današnji dan Isusa Hrista je u reci Jordan krstio Jovan Krstitelj. Prema Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Vernici sa proslavom počinju već veče pred praznik. Od trenutka kada se smrkne, vernici se pozdravljaju sa “Bog se javi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”. Veruje se da se danas u gluvo doba noći otvara nebo i javlja se bog. . U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Verovanje kaže da će neudate devojke koje na Bogojavljenje pod jastuk pred spavanje stave ogledalce, sanjati muškarca za koga će se udati.

Postoji još jedan devojački običaj koji nalaže da devojke od testa naprave četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan. Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da devojka još uvek nije upoznala onog koji joj je suđen.

Ljudi veruju i da vreme na Bogojavljenje pokazuje i kakvo će vreme biti cele godine. Tako će, ukoliko pada sneg i bude hladno, cela godina biti rodna. Nasuprot tome, ako je vreme vedro, godina će biti sušna. Ako je ovaj dan naročito kišovit, to znači da nas čekaju poplave.

KOMENTARIŠI