Foto: Urban City / B.P.

Festival dramskih amatera sela Srbije – FEDRAS u Malom Crniću, po petedest drugi put biće otvoren u subotu, 14. oktobra. FEDRAS će ove godine trajati devet dana, kao i prošle godine.

Festival će 14. oktobra zvanično otvoriti Nebojša Dugalić, dramski umetnik iz Beograda, a svečanu akademiju povodom otvaranja festivala će svojim prisustvom upriličiti i Državni sekretar Ministarstva kulture, gospodin Miodrag Ivanović.

U konkurenciji je 11 predstava koje je selektor Aleksandar Dunić, dramski umetnik, predložio Umetničkom Savetu festivala. U programu su i 3 revijalne predstave, a prateći program festivala su promocije knjiga.

Foto: CZK Malo Crniće

U žiriju ovogodišnjeg festivala su Vladimir Putnik, reditelj-dramaturg, kao i dramski umetnici iz Beograda, Milorad Miki Damjanović i Monika Romić.

Ulaznice za predstave su besplatne ali i obavezne i mogu se preuzeti na biletarnici Centra za kulturu Malo Crniće, svakog radnog dana od 8 do 12 časova, ili od 18 časova do početka predstave, broj mesta je organičen, a sedišta su numerisana.

Podsećamo da je sala FEDRAS-a je dobila nove stolice, kao i novu zavesu na sceni. U prethodnom periodu renovirane su i adaptirane prostorije šminkernice i svlačionioce, ubačena je i nova oprema.

FEDRAS – Festival dramskih amatera sela Srbije za 51 godinu postojanja nikada nije izostao, jači je i od ratova, virusa, vremenskih nepogoda. Retko koji grad i opština u Srbiji može da se pohvali nekom manifestacijom koja traje više od pola veka bez prekida.

FEDRAS je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja.

Pored dramskih amatera, FEDRAS okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije republike Srbije. Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.

Organizator FEDRAS-a je Centar za kulturu opštine Malo Crniće. Generalni pokrovitelj Festivala je opština Malo Crniće uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanja Republike Srbije.

KOMENTARIŠI