Objavljena preporuka Vlade Srbije o zaradama

Objavljena preporuka Vlade Srbije o zaradama

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Vlada Srbije objavila je preporuku o zaradama u toku vanrednog stanja.

Poslodavcima u Srbiji preporučeno je da zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog COVID-19, ili naloženih mera izolacije i samoizolacije obezbede pravo na isplatu naknade zarade u visini od 100 procenata, navodi se u zaključku Vlade Srbije koji je danas objavljen u Službenom glasniku.

Preporuka se odnosi na lica kod kojih je posledica nastupila zbog neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja njihovih poslova i radnih zadataka, odnosno službenih dužnosti i kontakata sa licima kojima je potvrđena ova zarazna bolest, ili naložene mere.

Poslodavcima je preporučeno da pravo ovoj kategoriji lica obezbede za prvih 30 dana iz svojih sredstava, a posle toga tako što će obezbeđivati razliku naknade između onog što isplati obavezno zdravstveno osiguranje i pune naknade.

Zaposleni ovo pravo dokazuju rešenjem sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaska državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP-a ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad.

KOMENTARIŠI