Objavljena vremenska prognoza za Novu godinu

Objavljena vremenska prognoza za Novu godinu

Foto: Urban City Video printscreen / ARHIVA

Ova zima, iako kalendarski još nije počela je pokazala jaču ćud u odnosu na prethodnu, ali ne očekujemo neku ekstremnu, izjavio je profesor doktor Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a. Najavio je i da će snega biti oko Nove godine ali da je teško da kaže da li će ga biti i u samoj novogodišnjoj noći.

Hladno vreme nastavlja se i u narednom periodu, a prema rečima Jugoslava Nikolića jutarnje temperature kretaće se od -6 do 2 stepena, a maksimalne dnevne od -2 do 7 stepeni u svim narednim danima.

Sutra se očekuje pretežno suvo vreme da bi, naveo je Nikolić, u četvrtak i petak u Beogradu i u nižim predelima bilo kiše i sunežice dok će u višim planinskim predelima padati slab sneg.

Dodao je i da će u subotu i nedelju biti slabog snega u centralnim i južnim predelima Srbije dok će u Beogradu padati u i ponedeljak.

Nikolić je rekao da količine padavina u ovom periodu neće biti velike i da neće stvoriti potencijalne probleme.

Ukazao je da niže temperature krajem nedelje mogu izazvati problema, da su moguće poledice, zbog čega savetuje oprez, naročito vozačima.

Sneg oko Nove godine

“I u narednom periodu sve do kraja decembra zadržava se karakter hladnog vremena s povremenim naoblačenjima i snežnim padavinama. Oko Nove godine, od 25. do 28. decembra imaćemo uslove za padavine u nižim predelima, a takođe 1. i 2. januara se povećava mogućnost za snežne padavine”, najavio je Nikolić.

Dodao je i da teško  da kaže da li će snega biti za samu novogodišnju noć, ali da će oko tog datuma imati uslova za snežne padavine.

“Mi smo prethodne godine imali malo blagu zimu, ova jeste pokazala jaču ćud ali ne očekujemo neku ekstremnu zimu. Karakteristika je hladno vreme tako da nećemo imati naglo otopljavanje snega”, kazao je Nikolić.

Takođe, naveo je i da će se predstojeća zima uklapati u višegodišnji prosek a da će očekivane temperature biti od 0 do 4 u višim predelima i od – 2 do -4 stepena u nižim krajevima.

“I po ostalim karakteristikama po broju mraznih dana, količini padavina, ne očekujemo neko iskakanje iz višegodišnjeg proseka.Tako da katastrofični scenariji i najave za ovu zimu ne stoje”, zaključio je Nikolić.

KOMENTARIŠI