Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Nezaposleni u Srbiji, njih oko pola miliona, dobiće po 60 evra 15. ili 16. juna. Za ovu vrstu pomoći oni nisu morali da se prijavljuju, a jedini uslov je da su prijavljeni na biro, odnosno da su na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ova kategorija građana, već je dobila i po 30 evra državne pomoći, a na još 30 evra imaju pravo u novembru.

Što se tiče privrede nove informacije su i da 26. maja sledi isplata druge rate od ukupno šest rata sektorske pomoći za autoprevoznike, koji će dobiti 600 evra po autobusu.

Takođe, 8. juna država će isplatiti i treću minimalnu zaradu od 15.450 dinara za svakog radnika. Na ovu vrstu pomoći imaju svi preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Ovakva vrsta pomoći običo je vukla i isplatu zarade u dva dela, i u tom slučaju u junu bi se završilo sa ovakvom praksom u kompanijama koje su je primenjivale.

1. juna kreće prijava za 3.000 dinara za sve građane koji su vakcinisani. Prijava će trajati do 15. juna, isplata će biti od 12. do 20 juna, a pravila su sledeća.

Svi koji su primili makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na 3.000 dinara. Penzioneri se ne prijavljuju, a prijava za ostale će biti identična prijavi za 60 evra.

To praktično znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun ili želite da vam se automatski otvori. Prijava će biti moguća elektronski preko sajta Uprave za trezor, ali i telefonski.

Kalendar isplata i prijava:

  • 15. ili 16. Jun – nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra
  • 1. jun – počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane
  • 15. jun – kraj prijave za 3.000 dinara za vakcinisane
  • 12 – 20. jun – isplata 3.000 dinara za vakcinisane
  • Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra

KOMENTARIŠI