Foto: Urban City

Obnova vojne kapele u zgradi nekadašnje Vojne komande u Požarevcu ušla je u završnu fazu, ali je za njen potpuni završetak neophodna pomoć donatora. Iz Vojnog sindikata Srbije – sindikalna grupa Požarevac, koji je i pokrenuo ceo ovaj zahtevni projekat, apeluju na sve ljude dobre volje da pomognu u završetku obnove, kako bi se kapela što pre privela svojoj nameni. Do sada je završen najveći deo, oko 90 odsto, ali je ostalo još nekoliko radova.

– Dosadašnje radove izveli smo zahvaljujući humanim ljudima, koji su nam donirali sve ovo što videte u kapeli. Međutim, neophodno nam je zvono za bogosluženje, kao i veliki krst koji će se naći na zgradi. Manji krst dobili smo od donatora i on će biti postavljen tokom januara. Neophodan nam je i veliki krst, kakav je nekad postojao, ali je 1946. negde sklonjen ili pretopljen – kaže Goran Marić za Novosti, član UO Vojnog sindikata.

Pomoć je potrebna i za nabavku i montažu PVC prozora, koji treba da izgledaju što vernije originalnim prozorima. Pomoć donatora je dobrodošla i za obnovu fresaka, koje se nalaze na zidovima i tavanici. Za njihovu obnovu neophodna je pomoć i nadzor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kako bi se restauracija obavila na stručan, kvalitetan način.

Freske u vojnoj kapeli otkrivene su sasvim slučajno ispod maltera, dok su obavljani radovi na obnovi prostorije. Na njima su likovi Isusa Hrista, Bogorodice i Svetog Save, kao i svetaca Kozme i Damjana, kojima je i posvećen ovaj hram, sazidan tridesetih godina prošlog veka. Ove freske, na kojim su prikazani i brojni verski prizori, izradilo je nekoliko ruskih ikonopisaca.

Zgrada je zidana u srpsko-vizantijskom stilu, a završena je pred početak Drugog svetskog rata. Međutim, crkva je ovaj hram koristila svega nekoliko meseci, za svakodnevna bogosluženja, dok su se praznicima i nedeljom ona održavala u Sabornoj crkvi. Bogosluženja su prestala kada su se u nju uselili Nemci. Po završetku rata, jedno vreme služila je kao bolnica, a kasnije je ovu zgradu koristila Vojska.

– Vojna kapela, koju je osveštao vladika braničevski Ignjatije, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, zasada služi samo vojnicima vernicima. Kada zgrada bude i zvanično vraćena eparhiji, u njoj će početi bogosluženja za sve ostale vernike – najavljuje Marić. Svi oni koji žele da pomognu u završetku obnove vojne kapele, mogu da se jave njemu lično, preko broja telefona 066/27-11-41.

APEL GRAĐANIMA

Pozivamo sve građane koji imaju neku informaciju o tome gde su završile stvari iz ovog objekta, dok je još pripadao crkvi. Naročito nas zanima gde je završio ikonostas, kao i pozlaćena ikona svetaca Kozme i Damjana. Možda ih je neko sklonio kako bi ih sačuvao od Nemaca, pa bi bilo dobro da ih sada vratimo tamo gde pripadaju – kaže Goran Marić.

KOMENTARIŠI