Nakon junske poplave koja je zadesila 3.000 domaćinstava u opštini Petrovac na Mlavi, u toku je obnova oštećenih objekata. Rekonstruišu se dve škole zbog čega su đaci morali da se izmeste iz svojih učionica. Planira se i obnova glavnog mosta i regulacija reka, piše RTS.

Poslednjeg dana prošle školske godine mirna idila seoske škole u Burovcu kod Petrovca na Mlavi trajno je poremećena. Rečica Busur probila je neformalnu branu i zajedno sa bujičnim potocima sa okolnih brda prošla je kroz skoro sve objekte.

Pošto je od škole ostala samo cigla i beton, uselili su se majstori, a deca, mnoga po prvi put, na nastavu u Busur i nazad putuju 16 kilometara dnevno. Navode da im je teško ali da moraju da izdrže.

“Dok su bili ovde, ranije su dolazili iz škole, pa su mnogo više vremena imali za učenje i odmor”, kaže roditelj Danijela Vićentijević.

Šteta od poplava u opštini Petrovac na Mlavi

U istoj poplavi oštećena je i škola u Krviju. U obe se obnavlja krov i tavan, učionice, mokri čvorovi, spoljna fasada, čak i školska dvorišta.

Pre poplave u junu, škola je imala betonsko igralište za male sportove. Pored njega je bilo i veliko igralište sa travom, ali sada, i od jednog i drugog ostala je samo zemlja.

“Radovi se završavaju za četiri meseca, u januaru. Što bi značilo da ćemo kraj prvog polugodišta ovde završiti. Ako ne, nadamo se da ćemo na kraju drugog polugodišta da budemo u novoj školi”, kaže Blagica Milosavljević, direktorka OŠ “Sveta Mihajlović” iz Burovca.

Obnova nakon poplave koja je pogodila više od polovine sela petrovačke opštine, traje i u drugim oblastima.

“Kada je u pitanju veliki most koji je žila kucavica grada i opštine između centra i bolnice u Petrovcu, kao i radovi na vodotocima drugog reda kada su u pitanju slivovi Mlave i Busura, u narednih petnaest dana treba da bude završen tender i izabran izvođač”, ističe Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi.

Radove u školama i na rekama finansira Kancelarija za javna ulaganja.

KOMENTARIŠI