Obnovili manastir, otvorili zoo vrt, a imaju u proseku 30 godina!

Obnovili manastir, otvorili zoo vrt, a imaju u proseku 30 godina!

Jedan od najposećenijih srednjovekovnih manastira u Srbiji – Tumane, kod Golupca, predstavlja pravi primer kako se čuva i obnavlja pravoslavna svetinja.

FOTO: Nenad Blagojević

Starešina – iguman Dimitrije (34) i monasi Petar (29), Pavle (25) i Teofil (32) i iskušenik Neša imaju vrlo neobične životne priče, a njihova vera vratiće i vama veru u dobro.

Kada su se preselil, manastir je bio u zapuštenom stanju i, najblaže rečeno, zaboravljen od naroda. Na liturgije je dolazilo tek po nekoliko osoba, dok sada nedeljom u crkvi možete videti po stotinak vernika i na desetine parkiranih automobila. Za manastir koji nije pored glavnog puta i u koji se treba namenski uputiti to je veliki napredak.

U manastiru gaje krave, ovce, koze, svinje, živinu, magarce, ponije, emu ptice i lame, od kojih su neke u zoološkom vrtu koji su napravili da bi ulepšali boravak najmlađim posetiocima.

Ko želi da pomogne bratstvu u obnavljanju manastira Tumane, može to da učini preko žiro računa broj: 160-396653-16. Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu da se jave na telefon 012/675-195.

Pogledajte video iz emisije Ekskluziv OVDE.

KOMENTARIŠI