Prošli ste naplatnu rampu na auto-putu i na isečku vam nije očitana prosečna brzina. “Super, sistem ne radi” ili “Ok sam, nisam prekoračio brzinu”, pomislili ste i dodatno stisnuli dodatno gas. Upravo ste napravili ogromnu grešku zbog koje i nakon dva meseca možete da ispaštate i to u iznosu i do 120.000 evra, a možda vam čak preti i zatvor!

O čemu se zapravo radi? Većina naših ljudi koji ovih ide ili se vraća sa letovanja ne zna kako zapravo funkcioniše sistem naplate kazni za prekoračenje brzine. Mnogi, zapravo, misle da, ako na papriću nije odštampana prosečna brzina, to znači ili da sistem ne radi ili da je sve u redu, odnosno da prekoračenja nije ni bilo. Upravo je to najveća zabluda naših vozača.

– Nije propisano da na isečku piše koja je prosečna brzina kojom ste vozili na auto-putu već dobijate samo isečak o plaćanju putarine na naplatnoj rampi – kaže za “Blic” Boban Milinković policijski savetnik i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Kako objašnjava, isečak sa podacima o prosečnoj brzini se štampa samo kada policija vrši kontrolu na naplatnoj stanici.

Foto: Ilustracija

– Dakle, ako se pojavi vozilo koje je prekoračilo brzinu, na naplatnoj stanici na kojoj dežura policajac uključi se ta opcija, bude odštampan isečak, policajac zaustavlja vozača i uzima dokumenta – objašnajva on.

Ali, kao što ne postoji savršen zločin, tako ne postoji ni savršen saobraćajni prekršaj! Uzalud ćete verovati da ste uspeli da prevarite sistem.

Kada policajac nije na naplatnoj rampi, objašnjava naš sagovornik, isečci se ne štampaju već se podaci prikupljaju naknadno.

Ko je divljao u aprilu, sada će saznati i koliko će to da ga košta

– Kamera snima sva vozila koja su ušla i izašla na naplatnoj stanici. Potom se podaci o prosečnim brzinama vozila sa fotografijama sa kamere dostavlja MUP-u i kasnije se šalju pozivi vlasnicima vozila kojim je načinjen prekršaj. Podaci se obrađuju na mesečnom nivou. U zavisnosti od brzine obrade podataka, jer je potrebno detaljno pogledati fotografije, utvrditi tačne registarske oznake vozila, te ko je vlasnik odnosno korisnik vozila, poziv će stići za oko dva meseca od dana kada je prekršaj učinjen. Ovih dana, recimo, stići će pozivi za one koji su prekoračili brzinu u aprilu 2018. godine – kaže Milinković i dodaje da se “većina prekršaja procesuria naknadnim pozivanjem vlasnika”.

Zvanično dozvoljeno 130 kilometara na sat

Prema izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju, od 1. juna dozvoljena brzina na auto-putevima je 130 kilometara na sat.

Međutim, novi Zakon je stupio na snagu, a da znakovi nisu bili odmah bili suvda postavljeni, što je mnoge vozače zbunilo, ali i taj problem je konačno rešen.

– Shodno poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, svi saobraćajni znaci za maksimalnu dozvoljenu brzinu kretanja od 120 km na čas, na mestima gde to dozvoljavaju tehnički parametri puta, zamenjeni su znacima maksimalne dozvoljene brzine kretanja vozila od 130 km na čas. Izmene u softveru za merenje prosečne brzine kretanja vozila na auto-putevima su izvršene nakon što su postavljeni novi saobraćajni znakovi – objasnili su iz JP “Putevi Srbije”.

KOMENTARIŠI