Očišćeno priobalje Dunava kod Velikog Gradišta

Očišćeno priobalje Dunava kod Velikog Gradišta

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Udruženje ljubitelja prirode “Naša Drina“ organizovalo je u subotu, 5. marta, akciju čišćenja priobalja Dunava koju su podržali opština Veliko Gradište i Grad Požarevac.

Organizatori su prepoznali ekološki i turistički potencijal opštine Veliko Gradište i odlučili da aktivnosti otpočnu u ovom delu Istočne Srbije gde čitav predeo očarava svojom lepotom.

Kako je naveo predsednik Udruženja, i direktor “Srbijašuma“, Igor Braunović, cilj akcije je da probudi svest građana, pre svega da ne bacaju otpad i ne zagađuju prirodu, ali i da se lepo druže. On je napomenuo da se ovom prilikom okupilo oko 600 do 700 aktivista kao i da je odziv i inače velik pa se ovakvim akcijama priključi i do 1000 volontera. Ovoj akciji prethodilo je čišćenje obale Drine, a sledeća će verovatno biti lokacija Lima kod Priboja.

“Na jezeru i Dunavu nema mnogo za čišćenje što može da služi na čast, što znači da se lokalna vlast i ljubitelji prirode bave ozbiljno ovim problemom.“, istakao je Braunović.

Ekološkoj akciji priključile su se i šumske uprave Šumskog gazdinstva “Severni Kučaj“, na čelu s direktorom Igorom Sekulićem, takođe članom ovog udruženja.

On je zahvalio predsedniku opštine Veliko Gradište i gradonačelniku Požarevca što su prepoznali značaj akcije i odazvali se pozivu.

Akcijom je obuhvaćen deo obale u blizini Srebrnog jezera, od “zimovnika“ do sela Zatonje, gde Dunav nanosi veliku količinu plastičnog i drugog otpada koji se zadržava uz obalu. Volonterima je obezbeđena oprema za raščišćavanje terena – rukavice, hvataljke i kese, a nisu izostali ni dobro druženje i pesma.

KOMENTARIŠI