Od 1. januara još jeftiniji roming, od 2021. cene “kao kod kuće”

Od 1. januara još jeftiniji roming, od 2021. cene “kao kod kuće”

Foto: Pixabay // ilustracija

Mobilni operatori u Srbiji nastavili su da usklađuju svoje cenovnike sa RATEL-ovim rešenjem o snižavanju cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno regionalnim sporazumom koji je u aprilu ove godine potpisan u Beogradu. Tim dokumentom je predviđeno da se od 1. januara 2020. ponovo menjaju cene rominga u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, BiH i Albaniji.

Kako se navodi u cenovnicima svih operatora koji posluju u Srbiji, a u koje je “Blic Biznis” imao uvid, cena odlaznog minuta iz zemalja Zapadnog Balkana od 1. januara kretaće se od 7,05 do 7,2 dinara, cena dolaznog minuta od 5,64 do 5,76 dinara, cena SMS od 2,69 do 2,88 dinara, a cena megabajta za prenos podataka od 3,52 do 3,6 dinara.

To znači da će cene odlaznih poziva, u zavisnosti od operatora, biti niže za 3 do 4 dinara po minutu, dolazni pozivi biće jeftiniji za oko pola dinara, a cena SMS poruke niža za 1,3 do 2,1 dinar. Mobilni internet biće jeftiniji oko pola dinara po megabajtu.

VIP

“Vip mobajl” će od 1. januara primenjivati niže cene u romingu na teritoriji Zapadnog Balkana, a prema najnovijem cenovniku u Balkan roming zoni minut odlaznog poziva naplaćivaće se 7,05 dinara, umesto dosadašnjih 10, dok dolazni košta 5,64 dinara (umesto 6 dinara u proteklih šest meseci). Cena SMS poruke je skoro prepolovljena – sa 5 dinara snižena je na 2,82, a u slučaju prenosa podataka cena po utrošenom megabajtu je 3,52, umesto 4 dinara.

Kako navode iz Vipa za “Blic Biznis”, sadržaj dostupan u okviru mesečne pretplate za nacionalni saobraćaj neće biti predmet korekcije. To znači da minuti za razgovor, SMS-ovi ili količina internet saobraćaja koja je dostupna korisniku unutar granica naše zemlje u okviru mesečne pretplate, kao i do sada neće biti umanjena za količinu saobraćaja u romingu u zemljama Zapadnog Balkana.

Novi cenovnik važi za sve korisnike i ne zahteva nikakvu posebnu aktivaciju.

TELEKOM SRBIJA

“Telekom Srbija” će nove cene usluga za zemlje u Zoni 0 (zemlje Zapadnog Balkana) početi da primenjuje od 2. januara 2020. godine. Kako navode iz ove kompanije, od ovog datuma će minut odlaznog poziva u romingu koštati 7,16 dinara po minutu, umesto dosadašnjih 11 dinara, dolazni će se tarifirati po 5,73 dinara (umesto 6), a SMS poruku korisnici će plaćati 2,69 dinara (u proteklih šest meseci koštala je 4 dinara). Cena mobilnog interneta biće 3,58 dinara po megabajtu, što je nešto manje od dosadašnjih 4.

TELENOR

Korisnici “Telenora” od 1. januara za telefoniranje u regionu plaćaju odlazne pozive 7,20 dinara po minutu, umesto dosadašnjih 11,28 dinara, a dolazni će ostati na istom nivou od 5,76 dinara. SMS poruka koštaće ih 2,88 dinar, umesto 4,20 dinara u proteklih šest meseci, a internet zadržava cenu 3,6 dinara po megabajtu.

Inače, svi operatori nude i dodatne opcije i pogodnosti, poput specijalnih roming paketa i kratkoročnih dodataka koji su posebno korisni tokom kratkih turističkih putovanja oko praznika.

“Roming kao kod kuće” od jula 2021.

U proteklih šest meseci maksimalna cena odlaznog poziva za korisnike iz Srbije, koju je odredio RATEL, mogla je da bude oko 11 dinara po minutu, SMS poruka je sa 9 smanjena na oko 4 dinara, a najveće sniženje korisnici su osetili kada je reč o mobilnom internetu, odnosno prenosu podataka, koji je sa oko 30 dinara biti snižen na oko 4 dinara po megabajtu.

Dolazni pozivi u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine naplaćuju se najviše 0,04 evra (oko 5 dinara) po minutu, a nakon toga – od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. koštaće maksimalno 0,025 evra (3 dinara) po minutu.

RATEL je, podsetimo, regionalnim sporazumom o snižavanju cena rominga bio zadužen za određivanje maksimalnih cena rominga u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, BiH i Albaniji, i one su stupile na snagu 1. jula. Rešenje ovog regulatornog tela predstavljalo je, praktično, uputstvo operatorima za formiranje pojedinačnih cena za krajnje korisnike. Cene odlaznih telefonskih poziva pale su tako sredinom godine u proseku za 65 odsto, a cene prenosa podataka za 78 procenata.

Period od 1. jula do 31. decembra 2019. godine praktično je predstavljao prvu fazu snižavanja cene rominga, a od 1. januara 2020. godine će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) plus roming naknadu. To će već od sutra dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga, a od 1. jula 2020. godine uslediće još jedno smanjenje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike, prenosi Blic biznis.

KOMENTARIŠI