Od 4.120 testiranih prvog dana, svi posetioci EXIT festivala negativni na Kovid-19

Od 4.120 testiranih prvog dana, svi posetioci EXIT festivala negativni na Kovid-19

Foto: Urban City / B.P.

Prvog dana besplatnog masovnog testiranja na Novosadskom Sajmu, medicinsko osoblje Doma zdravlja Novi Sad testiralo je 4.120 posetilaca EXIT festivala i nikome nije utvrđeno prisustvo virusa.

Posetiocima koji su kupili ulaznice, a nemaju Digitalni zeleni sertifikat, EXIT je obezbedio besplatno testiranje na Novosadskom Sajmu, gde se ujedno nalazi i zamensko mesto za festivalske narukvice. Zahvaljujući temeljnoj organizaciji i brzim procesima elektronske provere kodova na Digitalnim zelenim sertifikatima i anitgenskim testovima, testiranje i zamena su tekli bez zastoja, dok su komentari posetilaca bili izuzetno pozitivni.

„Oduševljena sam time kako sve savršeno funkcioniše na sajmu! Organizivanost na svakom koraku!“ – glasio je komentar jedne Tanje na Exitovim kanalima komunikacije.

Uprkos dobroj organizaciji, EXIT poziva sve one koji se nisu testirali i koji još nisu zamenili ulaznicu za festivalsku narukvicu da to urade što pre tokom dana, te da onima koji do 20 sati ne preuzmu narukvicu, EXIT zbog očekivanih gužvi ne garantuje da će stići da uđu na festival prve večeri.

EXIT je na svom sajtu objavio zvanične procedure za ulazak posetilaca na ovogodišnje izdanje festivala. Oni koji na festival ulaze sa pozivnicama nemaju pravo na besplatno testiranje, ali i za njih je EXIT dogovorio saradnju i beneficirane cene u laboratorijima Aqualaba, na 20 lokacija širom Srbije i Medlaba u Novom Sadu. Cena testiranja u Aqualabu je 900 dinara, a u Medlabu 1.500 dinara.

 EXIT je obezbedio tri lokacije u Novom Sadu na kojima posetioci mogu da zamene vaučere za festivalske narukvice. Zamenska mesta se nalaze: na Trgu Slobode do četvrtka 8. jula u ponoć, zatim ispred Petrovaradinske tvrđave do nedelje 11. jula, kao i na Novosadskom sajmu, takođe do nedelje 11. jula, i to samo za one koji će raditi brze testove.

U skladu sa bezbednosnim protokolom koji je usvojio Krizni štab, ulaz na Tvrđavu od 8. do 11. jula biće ograničen na one koji ili poseduju Digitalni zeleni sertifikat, što znači da su vakcinisani ili preležali Kovid-19, ili na one koji imaju negativan brzi antigenski ili PCR test. Bezbednosni protokol je utemeljen na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su pokazala da će, uz kontrolisan i ograničen ulazak, festivali biti najbezbednija mesta okupljanja u zemlji.

KOMENTARIŠI