Od četvrtka dostupna mobilna aplikacija za čuvanje kovid sertifikata

Od četvrtka dostupna mobilna aplikacija za čuvanje kovid sertifikata

Foto: Urban City // B.P.

Kao što je i najavljivano, kancelarija za IT je uvela novu uslugu koja se zove digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU, to je zapravo aplikacija u kojoj je omogućemo da imate uvek sačuvan važeći QR kod.

Od četvrtka dostupna mobilna aplikacija za čuvanje EU Digitalnih zelenih serifikata.

Građanima Srbije od danas je dostupna mobilna aplikacija “Moj EU DZS” za čuvanje Digitalnih zelenih sertifikata koji su EU kompatibilni.

Mobilna aplikacija, omogućava čuvanje novih EU QR kodova i služi građanima kao e-novčanik, odnosno svaki građanin može svoje sertifikate da skenira, da ih na taj način nosi u svom mobilnom telefonu i pokazuje bilo gde da se kreće širom EU ili zemljama koje se nalaze u ovom sistemu, bilo u muzejima, restoranima, kafićima ili drugim zatvorenim prostorima.

EU Digitalne zelene sertifikate, mogu da preuzmu svi registrovani korisnici Portala eUprava koji su u Srbiji vakcinisani, koji su radili PCR test u poslednja 72 sata ili antigenski u poslednjih 48 sati ili preležali kovid u poslednjih šest meseci.

U Digitalnom zelenom sertifikatu koji je EU kompatibilan, pokazivaće se sve vakcine dostupne u Srbiji. Od zemlje članice EU zavisi kako će koju vakcinu tumačiti i priznavati.

Postoji preporuka Evropske agencije za lekove, ali praksa je da svaka zemlja sama odlučuje koje vakcine prihvata, tako da savetujemo građane da se pre putovanja informišu na zvaničnim sajtovima zemlje u koje putuju ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Podsećamo da građani koji nemaju nalog na Portalu eUprava, svoj Digitalni zeleni sertifikat koji je EU kompatibilan mogu da preuzmu i na preko 700 šaltera Pošte Srbije .

KOMENTARIŠI