Ko od četvrtka registruje automobil bez tehničkog pregleda rizikuje da završi u zatvoru, i to od tri meseca do pet godina, kolika je kazna za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave. Zatvorska kazna preti i vlasniku vozila, kao i vlasniku tehničkog pregleda, piše BLIC.

– Građani moraju da znaju da registraciona nalepnica više ne može da se produži ako se ne izvrši tehnički pregled vozila. Zbog toga ne treba da nasedaju na priče raznih agencija za registraciju vozila o dobijanju isprave bez tehničkog pregleda. Ako pokušaju da izvrše registraciju bez tehničkog pregleda, bilo sami ili preko neke agencije, saslušavaćemo ih u krivičnom postupku kao učesnike ili saučesnike krivičnog dela falsifikovanja isprava – naglašava Arsov.

Tehnički pregled po novom pravilniku biće znatno rigorozniji i trajaće pola sata za putničke automobile, tokom kojih će kontrolori morati da naprave pet fotografija vozila (prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomer). Takođe, na svakoj slici moraju postojati datum i vreme i biti čitljive registarske oznake vozila, dok se na jednoj mora videti i kontrolor koji je uradio pregled.

– Ako, na primer, dođemo u 12.15 na tehnički pregled koji je počeo da radi u osam ujutru, tačno ćemo videti po zapisniku koliko je vozila pregledao i da li je poštovao tu odredbu od pola sata trajanja pregleda – ističe Arsov.

Novina je da će nakon izvršenog pregleda svaki vlasnik, ako je vozilo ispravno, dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti. U tom slučaju, tehnički pregled daje rok od tri dana vlasniku vozila  da uradi sve popravke i odlučuje da li će vlasnik da plati dva puta pregled u tom roku ili ne. Ako je nezadovoljan pregledom, vlasnik vozila može da ode na neku drugu liniju tehničkog pregleda.

– Ako je na jednom pregledu vozilo imalo neispravnosti koje ne mogu brzo i lako da se poprave, a drugi tehnički kaže da je vozilo ispravno, a pritom prvi pregled ima i foto-dokumentaciju o neispravnostima, i mi vidimo da je vozilo i dalje u takvom stanju, ovom drugom tehničkom pregledu nema pomoći – tvrdi Arsov.

U tom slučaju policija će oduzeti ovlašćenje vlasniku tehničkog pregleda i podneti prekršajnu prijavu.

– Kazna je od 60.000 do 800.000 dinara za vlasnike tehničkog i 20.000 do 40.000 za radnike. Za vlasnike neispravnog vozila, ako ih zaustavimo u saobraćaju, kazna je od 5.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od tehničke neispravnosti – ističe Arsov.

Neispravnosti koje se neće tolerisati

• neispravni uređaj za zaustavljanje

• neispravni uređaj za upravljanje

• dubinska korozija

• oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama

• neispravni svetlosno-signalni uređaji

• oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka

Cena pregleda od 2.200 do 4.000 dinara

– Predložili smo da cena pregleda bude jedinstvena ka kupcu bez obzira na to da li je neki tehnički pregled u sistemu pdv-a ili ne. Naš je predlog, a to zavisi od ministarstva finansija, jeste da najniža cena bude 2.200 dinara, a najviše oko 4.000 dinara za putnička vozila. U tu cenu je uračunat i deo Agencije za bezbednost saobraćaja za izgradnju informacionog sistema. Cena će, naravno, zavisiti i od lokacije tehničkog pregleda – kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

KOMENTARIŠI