Od danas penzionerima dozvoljena šetnja, pijace se otvaraju, policijski čas od 18h

Od danas penzionerima dozvoljena šetnja, pijace se otvaraju, policijski čas od 18h

Foto: B.P.

Građani stariji od 65 godina moći će od danas da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u trajanju od pola sata, jedna je od novih mera koje je na sednici usvojila Vlade Srbije, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke.

Penzioneri će pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Zelene pijace od danas su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa. U zavisnosti od lokalnih samoupravq biče otvorene danas ili sutra.

Od danas je takođe dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom…

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od danas, 21. aprila.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva), a rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Vlada je odobrila i donaciju od pet hiljada testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Od danas policijski čas kraći za jedan sat – od 18 do 05 sati

Odlukom Vlade Srbije od danas, 21. aprila, policijski čas, umesto u 17 sati, počinjaće u 18 časova, i trajati do narednog jutra u 05.00.

To je jedan korak u ublažavanju mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona.

Do sada je zabrana kretanja, od kako je uvedena pre nešto više od mesec dana, važila od 17 sati do pet ujutru narednog dana.

KOMENTARIŠI