SOKOBANJA, Foto: Urban City // B.P.

Prema istraživanju Evropske turističke komisije Srbija je na prvom mestu po porastu deviznog priliva i broja noćenja inostranih turista.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije ističe da je prihod od turizma povećan za 52 procenta u odnosu na prošlu godinu. Najavljuje da će raspodela novih 100.000 vaučera po 5.000 dinara početi u januaru.

Vlada Srbije je usvojila plan o raspodeli turističkih vaučera za subvencionisani odmor u sledećoj godini. Marija Labović navodi da će početkom januara početi raspodela 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara.

Dalja raspodela vaučera će, kaže, zavisiti od ukupnog budžeta Srbije, imajući u vidu krizna vremena.

“Vaučeri ne samo što su olakšali domaćim turistima u finansiranju odmora, nego su i skrenuli dodatnu pažnju na domaće destinacije i pomogli smeštajnim kapacitetima bolje pozicioniranje, da se registruju i kategorišu”, istakla je Labovićeva.

Za 52 procenta veći prihod nego prošle godine

Naglasila je da je prema istraživanju Evropske turističke komisije, Srbija na prvom mestu i po porastu deviznog priliva i po porastu broja noćenja inostranih turista.

“Za prvih devet meseci priliv od turizma je bio milijardu i sedamsto četrdeset tri miliona evra. To je 52 procenta više nego prethodne godine”, istakla je direktorka TOS-a.

Tradicionalno na prvom mestu su inostrani turisti iz regiona. U ovom trenutku su, kako navodi, po broju noćenja najbrojniji turisti iz Rusije, zatim iz Turske, a gosti iz Nemačke su među prvih pet.

Ukazuje da je veoma važno što su turisti iz Kine i dalje u “top deset”, iako je kod njih i dalje nulta tolerancija na koronu.

Za Novu godinu najviše gostiju iz regiona

Prema informacijama iz zimskih turističkih centara, kapaciteti su već rezervisani, a za novogodišnje praznike je skoro sve popunjeno.

Najviše se traže Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Tara, ali i banje Srbije.

“U Beogradu očekujemo za Novu godinu veliki broj turista, ali ih očekujemo i u gradovima na granici s Rumunijom i Bugarskom. Tradicionalno nam najviše dolaze gosti iz Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije”, navela je Labovićeva.

Izvesno je, napominje, da će biti organizovan doček Nove godine u Beogradu i to na dve lokacije, u Novom Sadu, u mnogim turističkim destinacijama, na Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji će takođe biti organizovani dočeci i na otvorenom.

KOMENTARIŠI