Od početka godine u Srbiji bilo 720 požara

Od početka godine u Srbiji bilo 720 požara

Foto: Urban City // B.P. / Ilustracija

Šef odseka u Upravi vatrogasno-spasilačke jedinice Željko Čavić rekao je da je od početka godine bilo 720 požara, a da je najčešći uzrok neodgovorno ponašanje čoveka.

„Na teritoriji Srbije od početka godine imali smo 1.100 vanrednih događaja, od čega 720 požara od kojih je 420 požara na samim građevinskim objektima. Često kažemo da su uzrok neispravni uređaji ili elektroinstalacije, ali pre svega tu je prvi i najodgovorniji čovek”, rekao je Čavić za Tanjug.

Važno je pitanje kako se u grejnoj sezoni postupa sa grejnim uređajima, dodao je, kao i preventiva.

„Ono što naši sugrađani često zaboravljaju u želji da se ugreju su te preventivne mere. Uzroci su razni od ostavljanja električnih uređaja uključenih nakon što izađu iz doma, približavanje kvarcnih grejalica nameštaju, tepisima”, rekao je Čavić.

Ukazao je i na to da često dođe do paljenja odnosno požara, kada ljudi prekrivaju određene grejne uređaje uprkos upozorenjima i uputstvima proizvođača grejnih uređaja da se to ne radi, prenosi Tanjug.

„Prekrivanjem određenih grejnih tela, iako na uputstvima najverovatnije piše – ne prekrivati. Sugrađani prekriju i tako dođe do požara. Prvi i najčešći uzrok je, dakle, nepažnja i neodgovornost čoveka”, zaključuje Čavić.

KOMENTARIŠI