Od ponedeljka u svim školama u Srbiji biće prisutni policajci

Od ponedeljka u svim školama u Srbiji biće prisutni policajci

Foto: Pixabay // ilustracija

Od ponedeljka od 8 časova, u svim školama u Srbiji, biće prisutni policijski službenici sve do kraja nastave, koji će preventivno delovati, kaže Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Profesor Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu smatra da bi dalekosežno trebalo preduzeti mnogo više mera, kako bi se izbegli tragični događaji.

Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je za RTS da će u toku ove godine MUP zaposliti novih 1.200 policijskih službenika.

“Već sutra od 8 časova, pre početka nastave, u svim školama u Srbiji, a ima ih oko 1.800 biće prisutni policijski službenici sve do kraja nastave koji će preventivno delovati da ne dođe do prekršaja i sprečavati njihovo izvršenje“, rekao je Stevandić.

Angažovanjem dodatnih 1.200 policajaca, kaže, obezbediće se da svaka škola ima policijskog službenika koji će brinuti o bezbednosti učenika i zaposlenih.

“Poseban akcenat stavićemo i na učenike u saobraćaju u zonama škola, kao i na otkrivanje vatrenog oružja, psihoaktivnih supstanci…“, rekao je Stevandić.

Naglasio je da će, osim u zonama škola, u narednom periodu biti pojačano angažovanje policijskih službenika na svim javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana – na trgovima, ulicama, železničkim i autobuskim stanicama, sportskim priredbama.

Profesor Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu smatra da će ove mere, kako je rekao, doprineti osećaju bolje sigurnosti, ali dalekosežno bi trebalo da preduzmemo mnogo više mera.

“Ako vi sve prebacite na policiju cela priča pada u vodu, zato što smo svi odgovorni za ovo što se desilo, što znači da treba da se svi uključimo. Ukoliko se svi ne uključimo i ukoliko se ne napravi ozbiljan plan, ali da se taj plan ispuni, mislim da će teško te mere moći dugoročno da se ostvare“, rekao je Milošević.

KOMENTARIŠI