Foto: B.P.

Manastir Tumane, kod Golupca, iz godine u godinu pohodi sve veći broj vernika, koji ovde traže izlečenje moleći se tumanskim isceliteljima – Svetom Jakovu i Svetom Zosimu. Bratstvo monaha očekuje da će tako biti i u ponedeljak, 21. oktobra, kada se slavi veliki manastirski praznik, pišu Novosti.

– Tog dana obeležićemo pet godina od obretenja moštiju Svetog Jakova Tumanskog. Posle svete liturgije, u litiji će njegove mošti biti pronete oko crkve i kroz prisutni verni narod, radi blagoslova – najavljuje otac Dimitrije, iguman manastira.

Vernici, koji ovde traže spas za sebe ili svoje najbliže, ne dolaze samo iz Srbije, već i iz susednih zemalja. Mnogi od njih ostavljaju svoja svedočenja o izlečenju, koja otac Dimitrije uredno beleži.

– Ljiljana Jović iz Beograda, bolesna od karcinoma limfoma, dolazila je ovde na molitvu. Na kontroli je skener pokazao da je sve čisto, pa je 15. oktobra došla i treći put, da zablagodari svecima Zosimu i Jakovu – kaže nam iguman.

Foto: Urban City, 1. maj 2019.

O izlečenju od kancera svedočili su i Toma Terzić, iz Stare Pazove, i Snežana Stanković, iz Niša, kao i Saša Violović, iz Kragujevca, koji je karcinom pankreasa dobio u avgustu 2017. godine. Smršao je 30 kilograma, a doktori su mu “davali” još tri meseca života.

– On je počeo da se pomazuje uljem iz kandila svetih Zosima i Jakova, uporedo sa medicinskom terapijom. Rezultati su počeli da se poboljšavaju sve do konačnog izlečenja – priča otac Dimitrije.

Zabeleženo je i svedočenje Romane Martin, iz Bosanske Kostajnice, slepe od rođenja. Došla je 8. avgusta ove godine i pročitana joj je molitva kod moštiju Svetog Zosima.

– Ona se pomazivala uljem i umivala vodom sa izvora i svetitelj je satvorio čudo. Počinje da razaznaje likove, gleda u oči sagovorniku i hoda bez štapa i pratioca – kaže iguman.

Posle poseta manastiru, Tihomir i Bojana Mišćević, iz Beograda, dobili su dugo željeno dete, kao i njihovi sugrađani Aleksandar i Jovana Stojanović, i Bojan i Stana Radosavčev iz Novog Sada, dok bebu čekaju Bojan i Miljana Vlahović, iz Kragujevca. Bratstvo manastira Tumane pravi i prirodne meleme, za koje vernici tvrde da uspešno leče dijabetes, jačaju imunitet i smiruju probleme nastale usled psorijaze.

JAKOV I ZOSIM

Jakov Tumanski – dr Jakov Arsić, bio je doktor filozofije na Sorboni i prava u Monpeljeu i nekadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Zosim Sinait u Srbiju je stigao sa Sinaja, u srednjem veku. Živeo je u kamenoj isposnici, koju čine dve pećine, od kojih je jedna preuređena u pećinsku crkvicu.

BRATSTVO

Manastir Tumane, podignut pre 630 godina, uništen je tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka, a obnovljen u vreme kneza Miloša. Miniran je i srušen do temelja 1910. godine i ponovo izgrađen 1924. Ranije je bio ženski, a od pre pet godina o njemu vredno brine bratstvo monaha.

KOMENTARIŠI