PODELI

Jedan od najvećih kompozitora današnjice Enio Morikone preminuo je u bolnici u Rimu od posledica pada, prilikom kojeg je polomio nogu. Komponujući više od 50 godina, italijanski maestro je za života napisao više od 500 muzičkih tema i numera za filmove, među kojima su „Dobar, loš, zao“, „Bilo jednom na Divljem zapadu“, „Misija“, „Sinema Paradizo“, „Nesalomivi“, „Podlih osam“…

Vest o smrti Morikonea saopštio je porodični prijatelj i advokat Đorđo Asuma, koji je istakao da će sahrana Morikonea biti održana u okviru privatne ceremonije u krugu porodice „poštujući osećanje skromnosti koje je uvek inspirisalo čin njegovog postojanja“.

Asuma je rekao i da je maestro preminuo u zoru 6. jula i da je do kraja zadržao svoju lucidnost i veliko dostojanstvo.

„U svojim poslednjim trenucima se oprostio od svoje supruge Marije, koja ga je posvećeno podržavala i pratila tokom čitavog života. Zahvalio se svojoj deci i unucima na ljubavi i pažnji. Posvetio je i poseban oproštaj publici i obožavaocima iz čije svesrdne podrške je uvek izvlačio stvaralačku snagu“, naveo je Asuma.

Komponujući više od 50 godina, Enio Morikone je za života napisao više od 500 muzičkih tema i numera za filmove, a desetine njih postale su kultni klasici.

Sarađujući sa rediteljem „špageti vesterna“ Serđom Leoneom, Morikone se proslavio pišući muziku za njegove vesterne 60-ih godina, posebno „Dolar trilogiju“ (Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao) i Bilo jednom na Zapadu.

Morikone je nastavio svoj rad komponujući muziku za brojne filmove. Jedan od najplodonosnijih muzičkih stvaralaca sedme umetnosti nominovan je za Oskara čak šest puta – Božanstveni dani, Misija, Nesalomivi, Bagzi, Malena i Podlih osam, od čega je tek za poslednji dobio Oskara.

Američka akademija za film dodelila mu je i 2006. godine počasnog Oskara za „njegov veličanstven doprinos filmskoj umetnosti“.

KOMENTARIŠI