Odlikovanje dr Vesni Filipović i OŠ “Miloš Savić” iz Požarevca od...

Odlikovanje dr Vesni Filipović i OŠ “Miloš Savić” iz Požarevca od Aleksandra Vučića

Danas, 15. februara povodom Dana državnosti Republike Srbije predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Između ostalih, zlatnu medalju za zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19 dobila je dr Vesna Filipović, specijalista za zaraznih bolesti i infektolog Opšte bolnice Požarevac.Ovo odlikovanje uručeno je i medicinskom tehničaru Ivanu Ranđeloviću iz Petrovca na Mlavi.

Među nagrađenim ustanovama našla se i OŠ „Miloš Savić“ iz Lučice povodom naročitih zasluga za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti i 180 godina postojanja i rada kao najstarija seoska škola, ova ustanova je odlikovana Zlatnom medaljom za zasluge.

Direktoru škole Slaviši Stojadinoviću odlikovanje uručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Intoniranjem srpske himne Bože pravde u Predsedništvu Srbije u 11h počela je dodela odlikovanja povodom Sretenja zaslužnim građanima, pojedincima i institucijama.

Predsednik Srbije je podsetio da je to dan kada je veliki vožd, a narodni čovek Crni Đorđe podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljući Milošu Veliku i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberan ustav – ustav ispred svog vremena.

“Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije”, rekao je Vučić.

Foto: Urban City

Istakao je da smo zbog toga danas ponosni na svoju prošlost i pretke, ali gledajući u njih, Srbija je zagledana i spremna da radi za budućnost svoje dece.

“Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, ovo je praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom KiM i koji mu daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže”, poručio je Vučić

Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su – režiser Emir Kusturica, frontmen grupe “Riblja čorba” Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Njega je predsednik Vučić odlikovati Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, koji je danas u zvaničnoj poseti Beogradu, kao i zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Predrag Gage Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikara Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja “Dare iz Jasenovca” Nataša Drakulić.

Sretenjsko priznanje dobiće i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

1 KOMENTAR

  1. A skolu Milos Savic si preskocio…haha strasno! Da znas koliko postojanja ima ta skola a verovatno ni to ne znas!

KOMENTARIŠI