Foto: Urban City

Danas, 15. februara, u Požarevcu je obeležen Dan državnosti Republike Srbije polaganjem venaca u Gradskom parku, kraj spomen obeležja Milošu Obrenoviću. Ove godine izostala je Svečana akademija zbog poštovanja mera protiv širenja zarazne bolesti COVID-19.

Foto: Urban City

Obeležavanje ovog dana započeto je polaganjem venaca.

Foto: Urban City

Vence kraj spomen obeležja knezu Milošu Obrenoviću položile su delegacije Vojske Republike Srbije, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici stranaka, udruženja i ustanova.

Foto: Urban City

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca rekao je između ostalog da je Dan državnosti spoj borbe za državu u ratu i borbu za državu u miru i kao takav je jasna poruka.

Foto: Urban City

Pavlović se ovom prilikom osvrnuo i na borbu protiv koronavirusa i naglasio da je Srbija u prvih pet na svetu, ispred mnogih po kojima se po bogatstvu ne možemo meriti. Gradonačelnik je čestitao Dan državnosti Požarevljanima i ostalim građanima Republike Srbije.

Foto: Urban City

Podsetimo, Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

KOMENTARIŠI