Godišnjica odluke o kućnim ljubimcima, odgajivačnice u Požarevcu još nisu izmeštene

Godišnjica odluke o kućnim ljubimcima, odgajivačnice u Požarevcu još nisu izmeštene

Mačvanska ulica u Požarevcu, Foto: Urban City // B.P.

U četvrtak, 19. avgusta stupila je na snagu Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca od 11. februara 2021. godine.

Požarevljanima se čini da se ništa nije promenilo, nekima ovo odgovara, nekima ne.

O ovoj odluci pričalo se dosta u prethodnoj godini.

U nekoliko ulica u Požarevcu postoje odgajivačnice pasa koje novom odlukom ne mogu biti u prvoj gradskoj zoni, ali se po  tom pitanju ne dešava puno toga što je u interesu građana u tim i okolnim ulicama.

Jedan od primera je odgajivačnica u Mačvanskoj ulici gde je između ostalog i redakcija našeg medija.

Kako je Urban City nezvanično saznao prošle nedelje, odgajivačnici u Mačvanskoj napisan je prekršajni nalog u iznosu od oko milion dinara, ali to ne obavezuje da odgajivačnica bude izmeštena. U toku je izgradnja objekta za pedesetak pasa sa svim potrebnim uslovima koji se nalazi van grada, Urban City nezvanično saznaje.

Opcija koja postoji za stambenu zajednicu u Mačvanskoj, ali i u ostalim slučajevima odgajivačnica u Požarevcu je tužba. U tom slučaju bi se posle okončanog sudskog postupka aktivirali sudski izvršitelji i izmeštanje odgajivačnica trebalo bi da budu izvršene.

Foto: Urban City // B.P.

Većina stanara u Mačvanskoj 21 je za sada da se pređe i na ovaj korak, jer se bliže veće dnevne temperature, pa će pored laveža i zavijanja nekoliko desetine pasa u ovoj ulici, neprijatan miris postati svakodnevica.

Procenjuje se da oko 700 ljudi trpi zbog ove odgajivačnice u ovom delu Požarevca.

Odluka koja je doneta 11. februara prošle godine predviđa između ostalog da oni koji žive u zgradama na vratima stana moraju da stave natpis “Čuvaj se psa”. U lift je po novoj odluci moguće da se uvede ljubimac samo ukoliko unutra nema nikoga, a životinja u svakom slučaju mora da bude na povocu. Ako je u pitanju domaćinstvo koje ima manje od pet ari dvorišta, dozvoljena su dva psa ili dve mačke plus podmladak, a oni koji imaju više od pet ari dvorišta, mogu imati do tri mačke ili tri psa.

U zajedničkom stanu i dvorištu dozvoljeno držanje pasa i mačkaka samo ako postoji saglasnost svih stanara, a u seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Golubovi se mogu držati u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. Takođe, u objektima gde postoji više porodica, nije dozvoljeno držati i hraniti golubove, a ukoliko je reč o zajedničkom dvorištu, mora postojati saglasnost svih stanara. Što se egzotičnih životinja tiče, predviđeno je da njihovi vlasnici mogu da ih drže “tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari”, navodi se između ostalog u odluci.

KOMENTARIŠI