EPS: Količine uglja nedovoljne za rad svih termoblokova

EPS: Količine uglja nedovoljne za rad svih termoblokova

Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova, pa se očekuje da će i u narednom periodu biti potrebno obezbediti dodatne količine električne energije iz uvoza, rečeno je danas iz „Elektroprivrede Srbije“ na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, na sednici je razgovarano i o zalihama i transportu dodatnih količina mazuta, kao i o projekcijama za mart, kada je reč o dovozu uglja i proizvodnji električne energije u termoelektranama.

Takođe, razgovarano je i o potrebi za detalnijom analizom scenarija za drugi kvartal ove godine, za kada se očekuju redovni remonti u ugljarskom sektoru.

Kako je rečeno iz EDS-a, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova.

Prenosni sistem takođe funkcioniše bez većih problema.

Razgovarano je i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je tržište stabilno, jer se snabdeva iz dva pravca.

Na sednici je minutom ćutanja odata počast nedavno preminulom Aleksandru Kurćubiću, izvršnom direktoru za upravljanje i tržište EMS, koji je bio član Radne grupe.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB „Kolubara“, „Transportgasa“, „Srbija kargo“ a. d.

KOMENTARIŠI