Odluka Ministarstva prosvete: Đaci sve vreme pod maskama

Odluka Ministarstva prosvete: Đaci sve vreme pod maskama

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministarstvo prosvete oglasilo se danas povodom liste škole koje će zbog koronavirusa preći na onlajn nastavu, odnosno treći model.

Kako se navodi, to su škole iz 40 opština širom Srbije, ali i pored toga, Ministarstvo je preciziralo pravila za đake.

“Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante koronavirusa, koja može uzrokovati obolevanje od kovid 19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv kovid 19 i osobe koje su preležale kovid 19”, stoji u saopštenju ovog resora.

“Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom”, dodaje se.

Ministarsvo navodi da je odluka o načinu organizacije nastave u osnovinim i srednjim školama doneta u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje kovid 19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

KOMENTARIŠI