Odluka o merenju prosečne brzine pokazuje nedostatke i to ne tehnološke, već...

Odluka o merenju prosečne brzine pokazuje nedostatke i to ne tehnološke, već pravne

Iz policije su u nekoliko navrata govorili da je broj nesreća smanjen za trećinu otkad je merenje stupilo na snagu

Foto: Google maps printscreen

Na svim deonicama meri se prosečna brzina, a vozačima uveliko stižu kazne za prekoračenje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da napuni sudnice.

Kome zapravo stižu kazne za prekoračenje?

“Ukoliko ima više vozača u vozilu, pa još kažu da su vršili zamene na mestu vozača… Onda će biti problem utvrditi gde je prekršaj napravljen i koji je od vozača učinio taj prekršaj”, kaže Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Drugo pitanje – kako utvrditi gde je brzina prekoračena i kom sudu pripada prekršaj? 

“Detektovaće ga na naplatnoj rampi. Tu će se detektovati prekršaj, jer on ne može biti detektovan usput, pošto usput ne merimo. Jedino da vas zaustavi presretač”, ističe Vujanić.

Na kraju, zbog ovih nedoumica pravnici i advokati zadovoljno trljaju ruke.

Advokat Svetislav Bojić na pitanje kako će se ti slučajevi držati na sudu, kaže da će biti lako oboriti ih. Razlog za ovakvu tvrdnju jeste nedostatak obaveznih elemenata za izvršenje prekršaja: Mesto, vreme i način izvršenja.

“Nećemo znati koji je sud nadležan, na kom mestu je izvršen prekršaj, nećemo znati ko je taj prekršaj izvršio, a to je jedna logična stvar. Recimo, u automobilu sa pet sedišta imate pet putnika i oni mogu u toku vožnje da se na pumpama menjaju, da svaki od njih tvrdi da je on vozio, da ovaj kaže ja nisam vozio. Teško da ćemo utvrditi činjenice za ovaj prekršaj”, navodi Bojić.

Iz policije su u nekoliko navrata govorili da je broj nesreća smanjen za trećinu otkad je merenje stupilo na snagu. Ipak, o spornim detaljima nove uredbe, ne zna se mnogo toga….

Ekipa Prve televizije obratila se ovim povodom na tri adrese – Ministarstvu saobraćaja, “Putevima Srbije” i Ministarstvu unutrašnjih poslova – i ni na jednoj nije dobila sagovornika.

KOMENTARIŠI