Protest građana na poziv liste “Srbija protiv nasilja” održan je i sinoć ispred sedišta RIK-a. Jedan od lidera koalicije Miroslav Aleksić poručio je da će njihovi pravnici u telima za sprovođenje izbora, pre svega u RIK-u, tražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

Protest građana, na poziv liste “Srbija protiv nasilja”, počeo je oko 18 časova ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Prisustvovali su predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” Radomir Lazović, Pavle Grbović, Nebojša Zelenović, Zdravko Ponoš, Robert Kozma, Aleksandar Jovanović Ćuta, Srđan Milivojević, a iz zgrade parlamenta izašli su Marinika Tepić i Miroslav Aleksić.

Okupljenima se obratio Miroslav Aleksić, koji je rekao da će njihovi pravnici koji se nalaze u telima za sprovođenje izbora, pre svega u RIK-u, tražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

“Najmasovnije malverzacije su se dešavale u Beogradu, ali i u ostalim mestima širom Srbije”, tvrdi Aleksić.

Aktivisti su na protestu zatražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da otvori biračke spiskove, kako bi se uklonili, kako ističu, “fantomski birači”.

Poručili su da je rok za odgovor ponedeljak u 12 sati, kada će, ukoliko odgovor do tada ne stigne, biti blokirane dve tačke u Beogradu od 12 do 18 časova, ne otkrivajući o čemu se radi.

Novi protestni skup ispred RIK-a najavljen je za četvrtak u 18 sati.

Iz koalicije “Srbije protiv nasilja” su ranije najavili da će upotrebiti sva zakonska sredstva za poništenje parlamentarnih i lokalnih izbora u Beogradu, jer, kako tvrde, imaju dokaze o izbornoj krađi, koje su dostavili Republičkoj i Gradskoj izbornoj komisiji, a obratiće se i Ustavnom sudu.

Marinika Tepić, jedna od nosilaca liste, rekla je da se oseća dobro i da nastavlja štrajk glađu koji je počela u ponedeljak na prvom protestu.

Tepićeva je juče rekla za RTS da svi koji su okupljeni ispred RIK-a, kao i oni kao narodni poslanici, traže poništavanje izbora zato što su, kako je navela, “izbori pokradeni”.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, na sednici tog tela ranije danas, izjavio je da RIK nije nadležan, niti može postupati po podnetom zahtevu dela opozicije o ponavljanju izbora u Beogradu.

Lista “Šabac protiv nasilja” zahteva poništavanje izbora u Šapcu

Koalicija “Šabac protiv nasilja – Nebojša Zelenović” saopštila je da zahteva poništavanje lokalnih izbora u Šapcu.

Navode da je, “zbog velikog broja i težine nepravilnosti u svim fazama izbornog procesa, kako bi bila zaštićena izborna volja građana, koalicija podnela prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u Šapcu kojim tražimo poništavanje i ponavljanje izbora na svim izbornim mestima”.

Takođe, kako navode, biće podnete i krivične prijave nadležnim organima, zbog falsifikovanja biračkog spiska i krivičnih dela protiv izbornih prava.

“U postupku sprovođenja izbora za lokalni i republički parlament u gradu Šapcu, utvrđen je veliki broj nepravilnosti, kako u predizbornom procesu, tako i na sam dan glasanja”, navodi se u saopštenju.

Ponavljanje izbora traži se i u Kragujevcu

Koalicija “Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” i “Nova snaga Kragujevca – Nikola Neić” podneli su večeras prigovor Gradskoj izbornoj komisiji i zatražili ponavljanje lokalnih izbora u Kragujevcu, uz obrazloženje da su se odvijali, kako tvrde, u neregularnoj atmosferi.

KOMENTARIŠI