Održana 16. Evropska Noć muzeja u Požarevcu

Održana 16. Evropska Noć muzeja u Požarevcu

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom SARS CoV-2 i radova na rekonstrukciji izložbenih sala i postavki Narodnog muzeja Požarevac sadržaji u okviru 16. Evropske Noći muzeja 14.11.2020. godine bili su predstavljeni onlajn na sajtu Narodnog muzeja Požarevac: www.muzejpozarevac.rs i na Fejsbuk stranici muzeja: Narodni muzej Požarevac.

Foto: GSU

Ovom prilikom Galerija savremene umetnosti bila je otvorena za posetioce od 17:00 do 21:00. Posetioci su mogli videti izložbu sa delima 42 autora – IX Bijenale mozaika “Lepota predanja”, koja predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Narodnog muzeja u Požarevcu i Galerije Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda. Autor Bijenala je istoričar umetnosti Ljiljana Subotić.

Foto: GSU

Na sajtu Narodnog muzeja Požarevac onlajn su predstavljeni sledeći sadržaji:

1. “Užitak uz topli napitak” – Izložba šolja iz zbirki Narodnog muzeja u Požarevcu i privatnih kolekcija. Na izložbi su predstavljene šolje iz praistorijske, antičke, etnološke i primenjene zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu, kao i veliki broj šolja iz privatnih zbirki. Poseban segment izložbe biće posvećen predmetima koji su se koristili za pripremanje i posluživanje kafe i čaja. Autori izložbe: Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnik, Dragan Jacanović, arheolog, viši kustos, Teodora Branković, arheolog, viši kustos, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos i Sanja Stojadinović, vodič.

2. Promocija novog sajta Narodnog muzeja Požarevac. Novi sajt prati savremene tendencije prezentovanja postavki u objektima Narodnog muzeja Požarevac, kao i aktivnosti koje se u njima realizuju. Veb prezentacija prati savremene trendove u dizajnu koji, osim vizuelnog ugođaja, prvenstveno imaju za cilj bolju preglednost muzejsko sadržaja, a samim tim povećanu zainteresovanost publike za fizičkom i virtuelnom interakcijom. Izrada Web sajta: Marko Radonjić, samostalni vodič.

3. Prezentacija “Prateći programi u galeriji Legata Miodraga Markovića u toku Evropske noći muzeja 2015-2019” sa likovnim radionicama i umetničkim sadržajem autora višeg kustosa Marine Radosavljević i prezentacija rezultata radionice “Izrazimo različitosti-predstavimo sebe!”, autor prezentacija – Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti, kustos.

Foto: GSU

Pored sadržaja u okviru Evropske noći muzeja, održana je i likovna interaktivna radionica “Izrazimo različitosti-predstavimo sebe!” čiji je autor i voditelj bila Biljana Milosavljević Pićurić, kustos istoričar umetnosti. Radionica je bila deo programa manifestacije “Muzeji za 10” sa ovogodišnjom temom “Muzeji za jednakost: raznovrsnost i uključenost” koja je trajala od 9-15.11.2020. godine.

Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “EVROPSKA SRBIJA-EVROPSKI POŽAREVAC 2020”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI