Održana 26. sednica Skupštine Grada Požarevca, doneta odluka za gašenje 8 seoskih...

Održana 26. sednica Skupštine Grada Požarevca, doneta odluka za gašenje 8 seoskih škola

Odbornici Skupštine Grada Požarevca su na ovoj sednici usvojili Odluku o mreži osnovnih javnih škola na teritoriji Grada Požarevca i Odluku o mreži javne predškolske ustanove na teritoriji Grada Požarevca.

Ova odluka podrazumeva gašenje osam seoskih školskih objekata, i to u Bratincu, Prugovu, Nabrđu, Kasidolu, Bubušincu, Rečici, Maljurevcu i Beranju.

VESNA PEJIĆ

Vesna Pejić, članica Gradskog veća zadužena za prosvetu, obrazovanje i zdravstvo, obrazlažući predlog odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji grada podvukla je da je to neminovnost i da je lokalna samouprava bila dužna da donese odluku zaključno sa današnjim danom. Ona je to potkrepila podatkom da je 1992. godine bilo oko 8.000 osnovaca, a danas oko 5.700 đaka. Navela je i da nijedan direktor škola nije imao primedbe na predlog racionalizacije i da je dobro što su ipak neke škole sačuvane u ovoj racionalizaciji. I pored toga što u elaboratu stoji višak 17 radnika oni ipak neće ostati bez posla, već će biti raspoređeni, što u matičnoj školi, što u ostalim školama na teritoriji grada jer, kako je istakla Vesna Pejić, postoji potreba za 19 radnika u školama.

BANE SPASOVIĆ

Gradonačelnik Bane Spasović je za govornicom naveo da je donošenje ove odluke prvenstveno u interesu dece, kako ne bi provodila školovanje u kombinovanim odeljenjima koja ne dozvoljavaju adekvatan rad ni deci a ni učiteljima i nastavnicima. On je još kazao i da će nedavno renovirana škola u Zabeli biti ostavljena u ovom obliku, uz monitoring, odnosno broj učenika koji će je pohađati.

Zatvorene škole u Prugovu, Kasidolu i Bubušincu biće prenamenjene za vrtiće, gde će biti smešteno po pedesetak najmlađih.

Učenici iz Prugova školu će pohađati u Lučici, učenici iz Rečice u Kličevcu, učenici iz Kasidola i Beranja u Barama, učenici iz Maljurevca, Bubušinca i Bratinca u Bradarcu, a oni iz Nabrđa u Trnjanu.

KOMENTARIŠI