Održana 7. sednica Skupštine Grada Požarevca

Održana 7. sednica Skupštine Grada Požarevca

Na početku ove sednice izabrani su novi članovi Gradskog veća. Saša Gluvakov i Dalibor Miljković, oboje članovi Srpske napredne stranke.

Saša Gluvakov ubuduće će voditi resor poljoprivrede, dok će Dalibor Miljković biti zadužen za komunalnu infrastrukturu.  Oni će na tim funkcijama zameniti Aleksandra Stojanovića i Dragana Kostića. Dragan Kostić izabran je za novog direktora kostolačkog preduzeća „Autotransport“. U periodu u kome je obavljao funkciju člana Gradskog veća zaduženog za komunalnu infrastrukturu znatno je podignut nivo izvršenja budžeta grada i nivo realizacije investcija. Za nepunih devet meseci, tokom kojih je Kostić vodio svoj resor uređeno je 16 kilometara asfalta, više od 10 kilometara nekategorisanih puteva i 40 kilometara dužnih cevi toplifikacije, proširena mreža kišne kanalizacije, započeto je renoviranje gradskog Hipodroma i uređenje ergele „LJubičevo“.

Aleksandar Stojanović obavlja i posao direktora Poljoprivredne savetodavne stručne službe. Tu je unapređen odnos grada prema sektoru poljoprivrede, i unapređen rad odseka Gradske uprave koji se bavi poljoprivredom. Grad je u tom periodu uložio oko 70 miliona dinara u poljoprivredu. Po prvi put posle 2011. godine izdato je poljoprivredno zemljište u vlasništvu grada. Od tog novca 30 miliona dinara je, sa dodatnih 7, 5 miliona koji su dobijeni od ministarstva poljoprivrede uložen u uređivanje atarskih puteva i uređeno je ukupno oko 28 kilometara puta u svim požarevačkim i kostolačkim selima. Značajno je unapređen i rad Komisije koja dodeljuje subvencije za poljoprivredne proizvođače (nekadašnji Agrarni fond), čiji je rad godinama bio predmet kritika zbog stalnog prenošenja sredstava. U prethodnih nekoliko meseci raspisana su tri konkursa za subvencionisanje poljoprivrede, sklopljeno je preko 200 ugovora sa poljprivrednicima i udruženjima poljoprivrednika, dok je na ime subvencija grad dodelio oko 27 miliona dinara.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović ocenio je da su oni svoj posao obavili vrlo dobro.

„Aleksandar Stojanović uradio je sve što je dogovoreno i za vrlo kratko vreme oblast poljoprivrede je unapređena i postavljena na zdrave osnove. Dragan Kostić takođe je veoma dobro obavio svoj posao“, istakao je gradonačelnik i nabrojao investicije koje su realizovane tokom Kostićevog mandata.

Saša Gluvakov rođena je 1990. godine i po zanimanju je master inženjer rudarstva. Na lokalnim izborima održanim u aprilu 2016. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini Grada Požarevca. Trenutno je student druge godine doktorskih studija, sa prosečnom ocenom svih položenih ispita 9,83. 2016. godine, odlukom Nastavno-naučnog veća Rudarsko-geološkog fakulteta dobila je zvanje istraživač-pripravnik.

Dalibor Miljković rođen je 1983. godine. Po zanimanju je strukovni ekonomista. Za odbornika u Skupštini Grada Požarevca biran je dva puta, 2012. i 2016. godine. Od 2013 – 2016. godine bio je i predsednik MZ Bulevar. Zaposlen je u Pošti Srbije. Oženjen je, otac jednog deteta.

Zoran Milošević i Marko Miladinović novi su odbornici u Skupštini Grada Požarevca. Oni su na ta mesta došli umesto Dalibora Miljkovića i Saše Gluvakov, koji su podneli ostavke na odborničke mandate, pošto su izabrani za članove Gradskog veća.

Zoran Milošević dolazi iz Mesne zajednice Radna mala. Rođen je 1961. godine i zaposlen u bolnici u Požarevcu. Marko Miladinović rođen je 1991. godine i živi u naselju Poljana.

Usvojen je predlog Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Požarevca za 2017. godinu, koji je podnelo Gradsko veće Grada Požarevca. Ovim programom su predviđene tri mere, zapošljavanje, dovođenje investitora i podizanje konkurentnosti. Mera Podsticaja zapošljavanja se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Požarevca za 2017. godinu. Mera Privlačenja investitora se realizuje putem sledećih aktivnosti, obezbeđivanjem zemljišta koje je infrastrukturno opremljeno i poslovnog prostora koji je u javnoj svojini grada. Obezbeđenje zakupa na određeno vreme i infrastruktuno opremanje poslovnog prostora u svojini Grada za različite namene, obezbeđenjem podsticajnih sredstava za nabavku opreme neophodne za proširenje kapaciteta ili započinjanje proizvodnje. Mera Podsticanje konkurentnosti se realizuje putem sledećih aktivnosti, prozvodnih inovacija koje imaju mogućnost direktne primene i definisane koristi u lancu vrednosti proizvoda, podršku razvoja zadrugarstva, klastera i drugih oblika udruživanja sa ciljem zajedničkog nastupa na trećim tržištima ili kod dominantnog kupca i dobijanje međunarodnih sertifikata sa ciljem omogućavanja izlaska domaćih kompanija na inostrana tržišta. Za realizaciju mera Podsticanje konkurentnosti sredstva se mogu dodeliti jednom privrednom subjektu, u toku tri uzastopne fiskalne godine, u visini od ukupno 10 000 000 dinara. Opšti cilj ovog programa je doprinos ekonomskom razvoju Grada Požarevca i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja. Posle 1997. godine ovo je prvi put da Grad ima jedan ovakav program a drugi je u Srbiji koji je dobio saglasnost Ministarstva finansija.

Odbornici Skupštine grada Požarevca usvojili su Lokalni akcioni plan za mlade grada Požarevca za period 2017-2020. Izrada kroz tematske radionice je trajala od  januara do septembra prošle godine, a radna grupa za izradu LAP-a imala je petnaestak formalnih i neformalnih sastanaka. Pored toga što su jedna od najranjivijih grupa društva, mladi su i nepresušni resurs, kojim treba svi da se bavimo da bi naša lokalna zajednica bila što uspešnija. Osnovni ciljevi izrade LAP-a su podsticanje mladih da aktivno učestvuju u različitim aktivnostima i društvenim tokovima, podrška njihovom udruživanju kako bi sprovodili omladinske politike, stvaranje uslova za aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, bavljenje sportom, negovanje zdravih stilova života, sprovođenje volonterskih aktivnosti, organizovanje obuka, seminara, konferencija i projekata kojima se podstiče  održivi razvoj i zaštita životne sredine.

Usvojeni su planovi i programi Ustanova čiji je osnivač Grad Požarevac za 2017. godinu.

Odbornici su usvojili predlog Odluke o izmenama Odluke o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, koji je podnelo Gradsko veće Grada Požarevca. Do sada je bilo da umetnik koji ima mesto prebivališta 10 godina na teritoriji Grada Požarevca može da ostvari ovo pravo a nakon usvajanja ove odluke posle 3 godine ostvaruje pomenuto pravo.

KOMENTARIŠI