Gradonačelnik o Odluci o uvođenju privremenih mera i Programu Lokalnog ekonomskog razvoja

Gradonačelnik o Odluci o uvođenju privremenih mera i Programu Lokalnog ekonomskog razvoja

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je o protekloj sednici Skupštine Grada Požarevca na kojoj je dosta polemike bilo o uvođenju privremenih mera u Mesnim zajednicama i o Programu Lokalnog ekonomskog razvoja Požarevca istakao sledeće:

„Programom Lokalnog ekonomskog razvoja stvaraju se uslovi za dovođenje stranih i domaćih investitora između kojih se ne pravi razlika, svi su dobrodošli da investiraju u Požarevac. Tu se zapravo radi o nekoliko mera za podsticaj za dovođenje investitora sa ciljem zapošljavanja naših ljudi. To su određene subvencije i davanje zemljišta u zakup pod povoljnim uslovima ili eventualno otuđenje zemljišta, jedna od mera jeste i komunalno uređenje zemljišta i postojećih objekata. Postoji program i uslovi ko može da konkuriše i pod kojim uslovima, formirana je komisija koja će nadzirati celokupan postupak. Jeda član komisije biće iz redova opozicionih odbornika.

Ono što je privuklo pažnju građana i raspravu između odbornika je tačka dnevnog reda o uvođenju privremenih mera u Mesnim zajednicama na teritoriji Grada Požarevca, takva odluka je doneta iz jednog razloga a to je da moraju da se prilagode zakonskim rešenjima što nije urađeno godinama unazad a idu izbori u Savetima Mesnih zajednica što bi dovelo do određenih procesnih i proceduralnih problema prilikom raspisivanja tih izbora. Takođe jedan deo Mesnih zajednica je zadržao ta ovlašćenja, što je protivzakonito, koja su sada u nadležnosti lokalne samouprave ili nekih drugih subjekata, treći razlog je da pojedine Mesne zajednice nisu finansijski poslovale kako treba odnosno nalaze se u dugovima od po više desetina miliona dinara.

Tačno je da su nasleđeni dugovi ali svaki dug mora da se plati. Postoje sudske presude koje Mesne zajednice moraju odužiti ali to ne opterećuje Grad nego te Mesne zajednice. Da bi predupredili da se ne dolazi dalje u takvu situaciju doneta je Odluka da se privremeno raspuste te Mesne zajednice ali Gradsko veće će doneti nova rešenja za formiranje tih privremenih Saveta MZ i tim privremenim rešenjima imenovaće se opet isti članovi već postojećih saveta MZ tako da će njima biti produžen mandat za još šest meseci. Tako da se tu ništa ne menja i da pojedini odbornici zapravo nisu shvatili šta je zapravo poenta jedna ovakve Odluke. Poenta je da se usklade svi propisi sa zakonom jer nema dovoljno vremena zato što je to obiman posao i to je bio razlog zašto je doneta jedna ovakva Odluka“, zaključio je Spasović.

KOMENTARIŠI