Održana Svetosavska akademija u NB „Đura Jakšić“

Održana Svetosavska akademija u NB „Đura Jakšić“

Narodna biblioteka ,,Đura Jakšić“ je  po drugi put organizovala Svetosavsku akademiju uoči praznika posvećenom Svetom Savi, velikom srpskom svetitelju i prosvetitelju

Svečanost je otvorena himnom Svetome Savi u izvedbi dečijeg hora petrovačke crkve ,,Svetog Vaznesenja“ a pod dirigentskom palicom profesorke Biljane Đorić. Direktorka biblioteke Jadranka Grbinović pozdravila je sve prisutne i istakla značaj Svetog Save za srpski narod. O ličnosti Svetog Save, njegovom detinjstvu i samom činu monašenja, Svetoj Gori i Hilandaru, govorio je protojerej Milenko Lakić, paroh petrovačke crkve. Protojerej Milenko je govorio i o vaspitanju dece, o značaju postojanja i negovanja svesti kod mladih o poreklu i pripadnosti.

Sveti Sava je bio inspiracija i nadahnuće velikom broju umetnika, između ostalih i našem zavičajnom stvaraocu Radetu M. Obradoviću, koji je ovom prilikom čitao svoje stihove posvećene prvom srpskom prosvetitelju. Muzički deo večeri uz zvuke gitare ulepšala je Staša Stanojlović. Legende o Svetom Savi čitali su Ivana Perić i Todor Stojanović, učenici nižih razreda osnovne škole. Vladimir Vujović, učenik III razreda osnovne škole čitao je pesmu Raše Perića, jednog od naših najznačajnijih zavičajnih pisaca.Kolo srpskih sestara i petrovačka crkva je za ovu priliku obezbedila svetosavske paketiće za decu koja su učestvovala u programu. Paketiće je uručila predsednica Ljiljana Mičić.U prijatnoj atmosferi, osmeh i radost, obeležena je i ova Svetosavska akademija uz obećanje da će se i sledeće godine tradicionalno obeležiti Savindan u biblioteci.

KOMENTARIŠI