Roboteka u požarevačkoj biblioteci

Roboteka u požarevačkoj biblioteci

U okviru projekta „Roboteka“, finansiranog od strane Ministarstva kulture i informisanja i Gradske uprave grada Požarevca, u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac, održana je prva u nizu radionica sa LEGO EV3 Mindstorms robotima.

Učesnici radionice su učenici prvog i četvrtog razreda Požarevačke gimnazije i na prvoj radionici su se upoznali sa osnovnim delovima robota, a zatim su podeljeni u grupe sklapali robote. Tokom četiri sledeće radionice polaznici će proći obuku za rad sa senzorima i tokom pet preostalih radionica istraživaće planetu Mars uz pomoć robota i specijalnog LEGO kompleta za misiju na Marsu. Edukatori su Alen Piljak i Igor Kovandžić iz beogradskog Udruženja EduLab.

U nastavku projekta imaćemo još jednu grupu polaznika radionica iz srednjih škola, a zatim će radionice biti posvećene mlađem uzrastu, učenicima osnovnih škola od 5. do 8. razreda.

LEGO EDUCATION je program specijalno osmišljen da bude podrška u radu sa predškolcima, osnovcima, srednjoškolcima i studentima jer je ovaj sistem učenja koristan za razvijanje kreativnosti, kritičkog mišljenja i samostalnosti, podsticajno deluje u glavnim oblastima razvoja dece i mladih – socijalno-emocionalnom, kognitivnom, kreativnom i fizičkom.

Korišćenjem LEGO MINDSTORMS EV3 robota u radionicama podstiče se međusobna saradnja učesnika i stimuliše učenje realnim rešavanjem problema. Ciljnim grupama se približavaju računarstvo i programiranje, prirodne nauke, matematika i nove tehnologije.

Cilj projekta „Roboteka“ je da mladima približi robotiku kao oblast nauke i tehnologije čija primena je moguća u svim sferama privrednog i društvenog sektora i želimo ovakvom vrstom projekta i radionica da neposredno informišemo zainteresovane kategorije korisnika i približimo ovu oblast mladim istraživačima kojima bavljenje robotikom može biti hobi ili probuditi želju da u ovoj oblasti nastave svoje obrazovanje.

KOMENTARIŠI